Jedním z nich byla i ekofarma Bošina z Vernéřovic na Broumovsku, která do soutěže přihlásila čtveřici svých výrobků. Přísná hodnotitelská komise se shodla, že produkt s pohádkově gurmánským názvem farmářský mazánek z mangalice s cibulí snese nejpřísnější kritéria. „Je to konfitované dlouhopečené maso z mangalice ve vlastní šťávě,“ popisuje Jan Bošina, a upřesňuje, že na drobno nakrájené maso peče asi osm hodin v konvektomatu. „Je tam jen pepř, sůl a k této variantě přidáváme i cibuli,“ říká farmář, že pečením rozpadlé maso se pak zavaří do skleniček. „Nejdůležitější je původ masa. Tuk, který je nositelem chuti, má z mangalice úplně jinou chuť než z klasického prasete,“ prozrazuje kouzlo úspěchu produktu, který jde i na farmářských trzích hodně na odbyt. „Důležité je dát lidem ochutnat – jak ochutnají, tak to pak chtějí,“ těší Bošinu, že mazánek je jedním z nejprodávanějších výrobků a přidal i příběh vzniku názvu produktu. „Já jsem chtěl, aby se to jmenovalo prase v mase, ale to mi neprošlo,“ prozradil s úsměvem variantu přímočaře chlapského názvu. „Manželka pak přišla s mazánkem – je to od toho, že se to může namazat na chleba a jíst s cibulí nebo kyselou okurkou.“
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021 těmto výrobkům: Hovězí párky (Havlíkův dvůr), Farmařský mazánek z mangalice s cibulí (Jan Bošina, Vernéřovice), Kozí žervé (Krkonošská kozí farma), Farmářské mléko (Karsit Agro), Žitný kvasový chléb s otrubami (Jiří Rudolf, Česká Skalice), Karamelový větrník od prince (Radka Luňáková, Černilov), Podorlická višňovice (Podorlická sodovkárna), Brokolice ze Všestar (Zemědělské družstvo Všestary)
Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. „Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Úspěšnost nováčků v tomto ročníku byla velmi výrazná. V osmi kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek a upřesnil, že v letošním ročníku soutěže Regionální potravina v Královéhradeckém kraji bylo přihlášeno rekordních 178 výrobků. „Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 38 vzorků,“ dodal Vacek.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Výrobek získává právo užívat značku Regionální potravina, což značí, že produkty jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Navíc jsou spojené s daným regionem a nezřídka se jedná o krajové speciality.