„Myslím, že se ten svátek hodně vrací, opět si ho začala hodně připomínat hlavně starší generace. Květin prodáme v tento den rok od roku víc. Ačkoliv název 'MDŽ' zákazníkům nezní zrovna pěkně," řekla květinářka Lenka Mikanová z chrudimského květinářství Blehovsko. Podobné ohlasy řekly Deníku i další květinářky na východě Čech.

Zrovna dnes je tomu rovných sto let, kdy byl MDŽ slaven poprvé nikoliv poslední únorovou neděli jako do té doby, ale právě 8. března. Stalo se tak v Rusku. A vzhledem k tomu, že od 70. let se stal MDŽ povinnou součástí pompézních komunistických veselic, svátek je s bývalým režimem dodnes mylně spojován. Opět si však získává své místo na slunci. I když jen pomalu, nejvíc ho totiž stále připomínají právě komunisté.

Ale vedle toho přicházejí se svou troškou do mlýna, hlavně na vesnicích, mnohé kluby žen, obecní úřady, restaurace zase lákají na romantická menu. Oslavy mají letos nepřeberné množství podob. Od těch klasických v podobě besídek a pohoštění s hudbou až po velmi netradiční, třeba ve formě striptýzové mužské show v jednom pardubickém baru…

Zkalená historie

• Původně připadal svátek žen na poslední únorovou neděli, v Rusku ho poprvé slavili 8. března r. 1913.

• Impulsem ke vzniku svátku byla stávka amerických švadlen za zlepšení pracovních podmínek v roce 1908. Je to tedy svátek levicový, ale nikoliv komunistický.

• V Československu se svátek oficiálně začal připomínat v r. 1974; správnou květinou k obdarování ženy tehdy byl rudý karafiát.