Za peníze daňových poplatníků se žije skutečně královsky.

Přijde vám nejen ke zlosti, ale dokonce technicky nereálné protelefonovat a „prointernetovat" měsíčně skoro sedm tisíc korun? Většina východočeských poslanců to dokáže. Vyplývá to z jejich vyúčtování loňských náhrad, které ve sněmovně dostali za svou práci pro blaho voliče.

Také na cesťácích údajně utratí víc, než činí celá výplata průměrného Východočecha. Za dojíždění  do Prahy a „pracovní cesty" po regionu  dostávají ročně paušálně 279 600. To je přes 23 tisíc korun měsíčně před zdaněním.

Mimochodem, kdybychom vycházeli z toho, že všechny cesty realizují autem a počítali bychom i rozumné náklady na amortizaci, dejme tomu celkem pětikorunu na kilometr, měli by měsíčně najezdit téměř pět tisíc kilometrů.

Čtvrt milionu na vlak

Třeba Miroslav Petráň (VV), který měl vloni z východočeských poslanců vůbec nejvyšší náhrady,  přitom do Prahy dojíždí vlakem. A zdaleka nejen on.

„V součtu ovšem všechny náhrady sotva pokryjí náklady související s prací poslance. Třeba expertní náhrady (za administrativní a odbornou práci – pozn. red.) jsou poměrně nízké, pokud si chcete zajistit kvalitní podklady při projednávaných návrzích zákonů. Stejně tak je na hraně i paušál na ubytování  v Praze," bránil se včera Petráň.

Naopak třeba paušál ve výši zhruba 300 tisíc ročně na pronájem poslanecké kanceláře je podle něj zbytečně vysoký. Sám ho přitom platí v této výši také. Prý se s tím už nedalo nic dělat, takto drahou kancelář zdědil po své předchůdkyni.

Na náhradách za rok 2012 Petráň celkem  dostal 1 551 493 korun, vůbec nejvíc ze všech východočeských poslanců. Přesto tvrdí, že se z tohoto kritizovaného bonusu k platu nedá nic ušetřit. Třeba šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si za něj přitom koupil byt za sedm milionů.

„Jako architekt jsem míval podstatně vyšší příjem než dnes," podotkl Petráň.

Pro zajímavost, do zmíněného, podle něj podhodnoceného paušálu 204 tisíc korun na ubytování se Petráň nakonec v drahé Praze vešel. Měl prý štěstí. Otázkou však je, proč se, stejně jako mnozí další poslanci, nezajímal o možnost ubytování v poslanecké ubytovně.

Systém na hlavu…

„Víte, já bych ani nechtěl spát vedle někoho, s kým jsem dennodenně v práci," hájil se včera poslanec Petráň.

Abychom však Petráňovi nekřivdili: podobně vysoké náhrady, kolem 1,4 milionu, vloni dostala proplacených naprostá většina východočeských poslanců. I proto, že ty fakturované si téměř všichni účtovali těsně pod hranicí maximálních limitů. Výjimkou byli ti, kteří si nefakturovali náhradu za ubytování v Praze, ti si tak v součtu přišli na částku o 204 tisíc nižší.

Sám Petráň přitom připouští, že systém poslaneckých náhrad je podle něj nesmyslný a marnotratný. „Jenže tady kdysi někomu bylo hloupé poslancům zvýšit platy, tak se to raději takto nakouskovalo a dostáváme to z jiného balíčku," dodal.

To, že poslanci kážou vodu, sami ovšem pijí víno a přitom by mohli peníze daňových poplatníků šetřit, kdyby chtěli, dokládá případ poslance Jaroslava Martinů (ODS).

Jde to i jinak

Na telefonech a internetu neutratil za rok kolem 70 tisíc jako většina jeho kolegů, ale pouhých, resp. pro běžného smrtelníka obvyklých 13 334 korun. Hluboko pod využívaným limitem zůstal jako jediný východočeský poslanec i u zmíněných expertních výdajů. A vůbec největší úspory dosáhl u účtů za poslaneckou kancelář: místo obvyklých zhruba 250 tisíc korun ho vloni stála jen 55 tisíc.

„Jako starosta malého města jsem naučený chovat se spořivě. Poslaneckou kancelář jsem původně měl, ale zrušil jsem ji. Lidé za mnou chodili spíš na úřad, radnice se proto dohodla se sněmovnou, že jí bude hradit částku 5000 korun měsíčně jako podíl na provozních výdajích starostovské kanceláře," řekl poslanec Martinů, který je zároveň starostou Poličky.

Své nízké expertní výdaje vysvětluje tím, že není častým předkladatelem návrhů zákonů, aby k tomu nákladné analýzy potřeboval. Podobné je to i s nízkými náklady na telefony a internet. „Mám jen jeden mobil," řekl Martinů.  Dodal rovněž, že od svého zvolení do sněmovny vrací zhruba 80 procent starostovského platu zpět do městské pokladny.

Čerpání náhrad?

Kolik východočeští poslanci vyčerpali náhrad za rok 2012 (v korunách)?

Královéhradecký kraj:

Robin Böhnisch 1 285 068
Josef Cogan 1 408 613
Leoš Heger 749 653
Zdeňka Horníková 1 277 822
Vladimíra Lesenská 1 469 419
Soňa Marková 1 326 661
Jiří Oliva 1 469 700
Hana Orgoníková 1 293 490
Jan Pajer 1 337 426
Pavel Staněk 1 499 347
Jiří Štětina 1 391 173

Pardubický kraj:

Václav Cempírek 1 323 437
Jan Čechlovský 1 518 070
Jan Chvojka 1 469 608
Radim Jirout 1 249 503
Jaroslav Martinů 1 185 424
Květa Matušovská 1 471 246
Václav Neubauer 1 385 106
Miroslav Petráň 1 551 493
Jiří Skalický 1 320 700
Miroslav Váňa 1 515 354

Poznámka:

- Poslanec Leoš Heger využívá část náhrad především jako ministr, proto nízká částka jeho sněmovních náhrad není v tomto srovnání směrodatná.

- Některé náhrady sněmovna proplácí na základě předložených faktur (telefon, internet, administrativní práce, služby asistentů), část peněz chodí poslancům paušálně každý měsíc na účet (peníze na reprezentaci či cestovné).