Svou mistrovskou práci tak předvedou sochaři Takashi Kondo z Japonska, Chander Parkash z Indie, Volodymyr Kochmar z Ukrajiny a dva zástupci naší republiky, Michal Novotný a Martina Hozová.

Mistři sochaři

„O sympoziu jsem četl na internetu a velice mě to zaujalo. Líbí se mi hlavně to, že mohu pracovat v přírodě. Také je skvělé, že tu pracuje jen pár lidí dohromady, což mi velmi vyhovuje," prozradil nám důvod své účasti Parkash, profesionální sochař z Indie.

Mezi účastníky nechybí ani zástupce něžného pohlaví. Sochařka Martina Hozová má k Hořicím velmi blízký vztah. „Bydlím v Hradci Králové, ale zde působím jako učitelka na střední kamenické a sochařské škole, konkrétně vyučuji obor restaurování. Také odtud máme kousek chalupu, takže Hořice jsou takovým mým druhým domovem," prozradila na sebe Hozová.

Setkání

Lidé mají možnost umělce 
v lomu kdykoliv během jejich prací navštívit. Oficiální setkání nejen občanů Hořic se sochaři se pak uskuteční v lomu Sv. Josefa zítra od osmé hodiny večerní. Připraven je doprovodný hudební program a nebude chybět ani malé občerstvení.

Mezinárodní setkání sochařů jsou v Hořicích pořádána od roku 1966. Bohužel ne každý rok ale měli mistři příležitost předvést své šikovné ruce.

„Sympozium se konalo pouze čtyřikrát, pak následovala dvacetiletá pauza a bylo obnoveno až v roce 1989. Poté se pokračovalo jedenáct let, než přišla další krátká přestávka, na kterou se navázalo v roce 2002," objasňuje historii sympozia jeden z pořadatelů Martin Samohrd.

Nábřeží sochařů

Sochaři své mistrovské dílo dokončí 25. července. Třicátého července budou sochy převezeny do Hradce Králové, kde budou instalovány na Nábřeží sochařů. Sochy v Hradci zůstanou minimálně po dobu jednoho roku a poté budou navráceny zpět do Hořic a umístěny do místního sochařského parku.