Podle hygieniků letos zatím mají dvaadvacet případů svrabu, loni to bylo za stejné období třicet případů. Loni bylo nejvíce případů na Královéhradecku, a to sedmnáct, letos zatím pro změnu na Trutnovsku, a to přesně devět případů.

Někteří lékaři si však myslí, že čísla jsou jen orientační. Lidé se totiž za nemoc stydí a k lékaři raději nejdou. Volí léčbu bylinkami. Mezi nejlepší patří hřebíček či rozmarýna.

„Měli jsme svrab celá rodina, těsně před Vánoci. Styděla jsem se za někým jít. Až mne přesvědčil syn. Ale nikdy jsme nezjistili, kde jsme nemoc chytili. Uklízela jsem, až se mi rodina smála," říká paní Jana z Hradecka, která nechce být jmenována.

Malá abeceda nemoci a jak s ní bojovat
Svrab je infekční kožní onemocnění přenosné z člověka na člověka, které patří do skupiny chorob přenosných pohlavním stykem.

Původcem je roztoč zákožka svrabová. Roztoč se zavrtává do kůže a vytváří chodbičku, kde denně klade až tři vajíčka.

Jak se projevuje? Intenzivní svědění. Vyrážka: třísla, podbřišek, kolem pupku, podpaží, prsní bradavky, mezi prsty ruky, u malých dětí na dlaních.

Léčbu svrabu má řídit kožní lékař. Ten vybírá  léky skabicid, jacutin, sirnou mast. Je třeba: vyvařit ložní prádlo a vyžehlit napařovací žehličkou. Co nelze vyvařit, pověsit na dobře větrané místo na 14 dní. Mýt si ruce.