Veterináři na Královéhradecku zatím nenařídili mimořádná opatření. Jiří Vrubel z Krajské veterinární správy v Hradci Králové uvedl, že jde zatím o lokální záležitost. O výskytu nemoci veterináři informují chovy prasat, myslivce i farmáře.

„Máme strach, pro domácí chovy by to byla katastrofa stejně jako pro populaci černé zvěře,“ obává se rozšíření afrického moru Radomír Sedláček, předseda Mysliveckého spolku Sýkornice na Novopacku. Spolek má honitbu na téměř dvou tisících hektarech a plánované normované stavy černé deset kusů. Skutečnost je ale jiná.

„Ročně odlovíme v průměru sto kusů divočáků, prasata jsou přemnožená,“ přiznává Sedláček, který je zároveň farmářem a často musí skousnout řádění černé zvěře na polích s řepkou, mléčnou pšenicí a ve finále kukuřicí. Divočáci škodí i na loukách. Ročně způsobí na hektaru půdy ztrátu za tisícovku. Celostátně to jsou třímiliardové ztráty.

Ilustrační foto.
Obchodníka čeká za prošlé maso pokuta

Myslivci by regulaci černé zvěře uvítali, ale jinak než lovem nebo odchytem do lapacích zařízení to možné není.

„Černá se kvůli přemnožení od loňska loví celoročně, ale každý myslivec, který se drží etiky, nestřelí mámu od dětí nebo prasnici, která čeká mladé,“ vysvětluje Sedláček, proč nimrodi chrání bachyně, které mají největší podíl na rozšiřování počtu divočáků.

Pak je tu další důvod. Černá zvěř je po spárkaté zvěři pro myslivce nejatraktivnější. Maso mohou zpeněžit a finance investovat zpět do myslivosti.

„Četl jsem, že nemoc se šíří dvaceti až čtyřiceti kilometrovou rychlostí za rok. Tak jsem si říkal, že bude trvat dvacet let než se k nám dostane a mor už je tady,“ kroutí myslivec hlavou nad rychlým přenosem nebezpečné nemoci, která postihuje pouze domácí nebo divoká prasata.

Pro Sedláčka je nepochopitelné, proč veterináři vydali v zasažené oblasti zákaz lovu. On naopak vidí vystřílení ohniska jako jedinou ochranu před šířením smrtící laviny. Je to podle něho jediná možnost, jak přenosu nemoci zabránit.

CHOVY JSOU OCHRÁNĚNY

Podle Zbyňka Hrušky z podniku Agro Slatiny jsou zdejší chovy prasat zabezpečeny. „Máme vypracovaný pohotovostní plán pro mimořádné situace, průběžně k nám chodí na kontroly veterináři. Nyní jsme jen zpřísnili hygienická opatření i vstup do chovu,“ upozorňuje Hruška.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích a evropských prasat divokých způsobené DNA virem rodu Asfivirus. Nemoc se přenáší přímým kontaktem, krmivem. U prasat domácích a evropských divokých prasat je charakterizováno hemoragickou horečkou, apatií, depresí. Ve většině případů končí smrtí nakaženého zvířete během několika dní. Vakcína neexistuje a jedinou prevencí je ochrana před zavlečením viru. (zdroj wikipedie)