„Jestliže se v první polovině roku nákupní cena pšenice pohybovala pod 5000 korunami za tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6500 korun," sdělil. Mlynáři proto předpokládají, že cena pšeničné a žitné mouky pro pekaře po sklizni vzroste až o 25 procent.

Rovněž pekaři tvrdí, že jejich náklady se za poslední rok kvůli růstu cen pohonných hmot, energií i surovin zvýšily o 20 procent, takže řada pekáren je nyní ve ztrátě.

Ceny chleba a pečiva budou hlavním tématem podzimních jednání pekařů s obchodními řetězci. „V případě, že by nebyl zohledněn nárůst nákladů a nastaveny správné cenové relace mezi výrobci a obchodem, řada pekáren by musela ukončit své podnikání," upozornil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Pekaři tvrdí, že v Česku jsou jedny z nejnižších spotřebitelských cen čerstvého pečiva v Evropě. Ceny od roku 2007 stagnovaly či klesaly, zatímco náklady pekáren rostly. Ze statistik podle Dřízala vyplývá, že v roce 2007 byl klasický rohlík k dostání v obchodě za 2,50 koruny a nyní jej lze koupit za dvě koruny.