Máte vy osobně nějaký svůj speciální či oblíbený drink? Proč ho máte nejraději?
Oblíbených koktejlů mám opravdu mnoho. V létě piji ale zásadně gin s tonikem a čerstvou okurkou. I když na tomto drinku není na první pohled nic zajímavého, přidáme-li do něho nakrájenou čerstvou salátovou okurku, výsledná chuť je úplně jiná. Vyzkoušejte doma a posuďte sami.

Jakého úspěchu si ve své profesní kariéře ceníte nejvíce? Jak dlouho se už své profesi vlastně věnujete?
Nejvíce si cením všech úspěchů na soutěžích, na kterých jsem vyhrál nebo jsem se umístil do třetího místa. Barmanství se věnuji už devět let a stále mě tato práce velmi baví a naplňuje. Také díky tomuto nadšení jsem v roce 2006 založil barový catering, díky němuž jsem se podíval na zajímavá místa. Většinou zajišťuji barový catering včetně barmanské show na firemních akcí, které se konají v netradičních prostorách. Mezi ně můžeme zařadit například Žižkovskou věž, parník, střechy výškových budov či lyžařskou sjezdovku. Koktejly míchám jak na menších akcích například v podobě svateb, tak i na akcích větších, jimiž jsou festivaly. Na každé akci se vždy seznámím se zajímavými lidmi či známými osobnostmi. I v tomto bodě je moje práce atraktivní.

Máte nějaké zahraniční zkušenosti?
Se zahraničím moc zkušeností nemám, ale chystám se to napravit.  Naposledy jsem byl pozván starostou německého města Waschenbeuren na jejich městské slavnosti. Nejzajímavější zahraniční zkušenost spatřuji v natáčení reklamy pro společnost Nescafé na ostrově Rhodos. Své barmanské kariéře se chci určitě věnovat dál a po získání většího množství zkušeností bych si chtěl otevřít svůj vlastní bar, v němž budu moci zúročit své nápady a poznatky.   (lim)

Ochutnejte: Americký kulinářský sen se rozplývá na českém jazyku

Svitavy - S dnešním seriálem o vaření zavítáme za velkou louži. Popularita grilování  nebo-li barbecue, je totiž ve Spojených státech všeobecně známá. Tentokrát si tedy připravíme dvě jídla, která jsou za oceánem velmi oblíbená a chutnají dětem i dospělým.

Na první recept budeme potřebovat masitá hovězí žebra, která si necháme nařezat na jednotlivé porce u řezníka. Žebra osolíme, opepříme a dáme s cibulí vařit. Asi tak na dvě hodiny. Mezitím si připravíme marinádu. Ta se skládá z jednoho dílu pepře, papriky, česneku, soli, cukru, kmínu, chilli, tymiánu a hořčice. Té potřebujeme díly dva.

„Vychladlé maso potřeme připravenou marinádou a necháme odležet. Nejlépe přes noc," radí kuchař Vladimír Klofanda. Druhý den žebra otřeme od marinády a vložíme na gril rozpálený na 180 až 200 stupňů. Pečeme zhruba půl hodiny. „Jako ke každému grilovanému masu jsou vhodnou přílohou zeleninové saláty nebo  pečivo," míní Vladimír Klofanda.

Stylově se jako dezert k žebrům hodí americké lívance. Ty jsou dobré i k snídani, ale pozor. Jedná se opravdu o kalorickou bombu. Potřebujeme 350 gramů hladké mouky, 2 lžíce cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 3 decilitry vlažného mléka, špetku soli a javorový sirup na přelití.

V míse smícháme všechny sypké přísady, poté přidáme ostatní a uděláme těsto. To necháme nakynout. Pak už jen stačí připravit pánev a začít smažit lívance. „Dělejte je větší než české," doporučuje Vladimír Klofanda. Servírujeme na talíř tři prolité javorovým sirupem. Na závěr je posypeme cukrem a přelijeme sirupem. Dozdobíme šlehačkou.

Kdo by si chtěl recept vylepšit a ještě více si osladit život, tak může na talíř přidat různé druhy ovoce, ořechy a nebo med.   (pš)

Vzhůru na houby! Rostou

Choceň - To, na co houbaři netrpělivě čekali, přišlo! Po vydatných srážkách minulých dnů houby konečně rostou.

„Každým dnem se situace zlepšuje a zlepšuje. V pondělí na pravidelné mykologické poradně jsme už měli asi sto dvacet druhů hub. Opravdu rostou. A hlavně ty, na které houbaři čekali, tedy hříbky, ať už jsou to hřiby pravé, křemenáče, kozáci, prostě taková ta hlavní skupina hub.   V podstatě ale roste úplně všechno, letní i podzimní houby. Jsme na začátku té vlny,  bude se to zlepšovat a hub bude přibývat i tam, kde se třeba ještě neobjevily. Už jsou tam maličké plodničky, nebo se připravují. Houby jsou a budou," ujišťuje šéf choceňského mykologického klubu Libor Tmej.

Jak uznávaný odborník dodává, zatím rostly houby hlavně ve vyšších polohách, ale už pomalu „sestupují" níž. „Hřibovité houby rostou na Orlickoústecku i v dalších regionech, už je najdete i v parcích, na zahradách, ve stromořadích. Zatím jsou hříbky spíš menší, ale zlepšuje se to. Houby začínají růst plošně. Teď už to bude spíš o štěstí, aby člověk přišel na ta svá místa a neměl je vysbíraná jinými houbaři, protože houbaři jsou teď opravdu hodně natěšení. Houby vlastně ještě letos pořádně nerostly, nebyla žádná pořádná ´vlna´, které zpravidla bývají, mohla za to vedra. Měli jsme dlouhou dobu půstu, nyní to. Takže vyrazte," vzkazuje houbařům Libor Tmej.   (ký)