Nápis nad vstupními branami vítá do pekla, což v těchto sluncem rozpálených dnech není až tak velká nadsázka. Přestože festival oficiálně začal včera, už o den dříve si užívaly první kapely tisíce metalistů. „Díky vám vypadal jako běžný festivalový den,“ pochvalovali si pořadatelé předstartovní mejdan.

V rámci bezpečnostního opatření je přítomen ve stanovém městečku a nejbližším okolí antikonfliktní tým Policie ČR. „Tak jako každý rok i letos je jeho činnost zaměřena především na předávání informací zahraničním návštěvníkům včetně distribuce tištěných materiálů obsahujících základní rady pro orientaci v českých zákonech,“ uvedl vrchní komisař Ondřej Moravčík, který včera situaci sledoval přímo na místě.

Hned od úterního odpoledne se začalo v areálu pevnosti radovat z prvních kapel metalové srdce Matese Šimka. „Je to můj pátý Brutal. Jsem rád, že mám šanci poslechnout si plno kapel, které jsem nikdy neviděl – například slovinský Laibach. Těším se samozřejmě na osvědčená jména, jako jsou Cannibal Corpse, Behemoth či Gojira,“ sypal ze sebe student farmacie jména oblíbených kapel.

Ilustrační foto
Pěsti proměnil ve smrtící zbraň, konflikt dvou cizinců jeden z nich nepřežil

Na rozdíl od některých ortodoxních vyznavačů „toho jejich“ metalu jeho uši pojmou široký záběr různých ostrých hudebních stylů a odnoží: „Jsem otevřen vesměs všem stylům, i když jsou taky věci který mě nebaví. Strašně mě štve, když se metalisti mezi sebou hádají co je s…čka a co není.“

Mladý muž si příliš neláme hlavu ani brutálním hicem, který na festivalu první dva dny panoval. „Je to sice děsný vedro, ale žádný velký problém s tím nemám. Vždycky se s tím dá něco dělat. Hodně piju – nealko i piva, snažím se najít si místo ve stínu, odkud je dobře vidět na kapelu, a ráno si dám sprchu,“ prozrazuje mladík svou strategii obrany před slunečním žárem.

Počítá s tím, že na festivalu navzdory tropickému počasí vydrží až do konce. „Vždycky odjíždím až v neděli ráno. Mám do října prázdniny, takže jsem v pohodě,“ usmívá se mladík, který si svou hudební vášeň nenechá vzít ani v období studijních zkoušek. „Tohle je můj osmadvacátý velký festival,“ loučí se s úsměvem, a jeho riflová vesta vyšperkovaná desítkami placek mizí v davu tisíců návštěvníků.

Úspěšná záchranná akce na Rozkoši.
Na Rozkoši se převrhla jachta, záchranná akce byla úspěšná