Za téměř jednu miliardu korun, což je v porovnání s loňským rokem dvojnásobná částka, chce kraj opravit 136 kilometrů krajských silnic a osm mostů. Kraj by však mohl ušetřit prostřednictvím výběrových řízení, která by mohla cenu oprav snížit až o 40 procent. Novinářům to včera řekl náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček (ODS).

Pomoc pro silnice v havarijním stavu

Z 60 projektů, které jsou plánovány na letošek, patří podle kraje k nejvýznamnějším oprava průtahu obcí Pěkov, která začala právě včera a bude stát 52,6 milionu korun, nebo silnice z Valdic do Dřevěnice na Jičínsku, která je v havarijním stavu. Předpokládaná cena za její rekonstrukci se odhaduje na 36 milionů korun. Z havarijního stavu by se díky opravám měly dostat také silnice ze Rtyně do Hronova a silnice Ledce - Opočno, která je jako přístup do Orlických hor velmi frekventovaná.

„V obdobném trendu chceme pokračovat i do budoucna. V období od letošního roku do roku 2020 plánujeme do obnovy krajské silniční sítě investovat až čtyři miliardy korun, což je dvojnásobná částka, než bylo proinvestováno v letech 2013 - 2016," řekl náměstek Červíček.

Vítaná pomoc dotací
Při financování oprav kraji významně pomohou dotace. Nejvýznamnějším je IROP, odkud přijde 393,5 milionu korun, dalších 225 milionů půjde ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Na rekonstrukce silnic v česko-polském pohraničí je určeno 108 milionů korun z programu česko-polské spolupráce Interreg V-A ČR – Polsko. Dalších 100 milionů korun, které půjdou na opravy krajských silnic v průmyslových zónách Vrchlabí a Kvasiny, dá MPSV.
Z vlastních zdrojů investuje Královéhradecký kraj letos 110 milionů korun. Na souvislou obnovu krytu vozovek pak půjde ze zdrojů Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje téměř 47 milionů korun.