Na výběr nového vedení školy si chce posvítit i ombudsman Stanislav Křeček. Na něj se obrátila sama Jitka Kočišová, která se kvůli volbě dostala do sporu se svojí nadřízenou – ministryní krajského školství Martinou Berdychovou. Podle Kočišové, jež se taktéž zúčastnila výběrového řízení, nerozhodovaly zkušenosti, ale věk.

„Později jsem se dozvěděla, že na výběrové komisi bylo jedním z členů řečeno, že mám již důchodový věk a ze zkušenosti ten člověk ví, že když na moji pozici dosadí mladšího, tak se to vše rozhýbe. To je dle mého jasná diskriminace kvůli věku. Zkrátka mě kvůli němu odkopli,“ míní dosavadní ředitelka.

Celého melouna si dopřály dvorské slonice Saly a Umbu při pondělním světovém dni slonů a lvů. Melouny jsou pro slony netradiční pochoutka a kvůli vysoké cukernatosti se s nimi musí hodně šetřit.
Panáčkovat a hrát slony na harmoniku u nás neuvidíte, říká zoolog safari

Další kroky, například v rovině občanskoprávní, však činit nehodlá. „To se opravdu nechystám. Počkám si, co v celé věci učiní ombudsman a podle toho se budu řídit,“ dodala.

Svého nástupce si Kočišová velmi váží, ale poukazuje na to, že Petr Valášek má kromě povinností ve škole i vlastní podnikatelské aktivity. „Provozuje v Jaroměři větší firmu. A docela by mě zajímalo, jak může podnikatel zvládnout řízení školy,“ podivila se nad souběhem funkcí svého nástupce. Petr Valášek, který se dle živnostenského rejstříku věnuje truhlařině, nevidí v tomto souběhu žádný problém.

„Nejsem žádný velký podnikatel. Ale to, jestli mám, či nemám firmu, je čistě moje soukromá věc a nikoho to nemusí zajímat. Jsou to věci, které se školou nemají vůbec nic společného,“ řekl Deníku Petr Valášek, který ocenil dosavadní práci své předchůdkyně a chce pokračovat v její práci.

Hromada sněhu ze zimního stadionu v Náchodě osvěžila 10. srpna odpoledne návštěvníky Jiráskova koupaliště. Sněhové koule létaly vzduchem a široko daleko byl slyšet smích a výskot kluků i holčiček.
OBRAZEM: Na koupaliště přivezli sníh, děti se koulovaly

Ombudsman poslal dopis hejtmanovi

Do celé věci se vložila i kancelář ombudsmana. Ombudsman na začátku týdne poslal hejtmanu Jiřímu Štěpánovi dopis, kde žádá o vysvětlení celé záležitosti. A to hlavně s ohledem na údajnou věkovou diskriminaci.

„Dopis jsem obdržel. Pana ombudsmana zajímají hlavně konkrétní výroky ohledně věkové diskriminace. Já jsem však nebyl výběrovému řízení přítomen a celou věc jsem předal paní Berdychové, která na dopis ombudsmanovi odpoví,“ uvedl hejtman, který by se také rád dozvěděl, co vše se u výběrové komise dělo. Proto uvažuje o tom, že všechny její členy nechá zbavit mlčenlivosti.

Tu zatím dodržuje i Martina Berdychová, která se k celé záležitosti vyjádřila na sklonku minulého týdne, kdy Deníku řekla: „Jednání konkurzní komise na ředitele školy je neveřejné a ani se ten výsledek nijakým způsobem nezdůvodňuje,“ reagovala náměstkyně hejtmana. „Ředitele vybíráme na dobu dalších šesti let. To je asi tak jediné, co vám k tomu mohu říct.“

Foto: HZS HK
Auto narazilo do sloupu elektrického vedení

Opozice chce hlavu náměstkyně

Kauza ohledně údajné věkové diskriminaci nenechala chladným ani opoziční hnutí ANO. „Je to vážná situace. Pokud se podezření nepodaří vyvrátit, vyzývá zastupitelský klub hnutí ANO náměstkyni hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu Martinu Berdychovou k rezignaci,“ komentuje situaci krajský zastupitel hnutí ANO Miroslav Kodydek.

Podle něj je podivné, že krajská radní pro školství Martina Berdychová je v Jaroměři členkou školské rady a za celou dobu svého působení nevznesla žádnou námitku k práci dosluhující ředitelky.