Hra světla pronikajícího skrz prosklenou střechu dodává neratovskému kostelu zvláštní atmosféru. I to sem dnes přitahuje davy návštěvníků. Brzy na věže kostela vrátí po dlouhých desítkách let i kulaté báně, které se nyní dokončují po vzoru těch původních, a zvony. I ty jsou nové, zatím jsou vystaveny uvnitř chrámu.

„Čekáme, až budou hotova schodiště do věží. Na nich se nyní dělají betonové věnce, na něž budou usazeny kulaté báně,“ upozorňuje předsedkyně Rady spolku Sdružení Neratov Jana Němcová.

Do věží bude poutníky lákat nejen nová expozice, ale také vyhlídka do kostela a okolí. V jedné z věží pak budou zavěšeny nové zvony. „Termín dokončení je do 21. prosince,“ upřesňuje Jana Němcová.

Kostel před zbouráním zachránilo schodiště

Dokončuje se také schodiště před chrámem. To původní s balustrádou a se sochařskou výzdobou odsud zmizelo už před mnoha lety. V minulosti totiž kostelu hrozila demolice. Zničení mělo ujít pouze cenné rokokové schodiště, které skončilo u zámku Skalka. Neratovský kostel sice o tuto vzácnou památku nenávratně přišel, ale paradoxně díky němu kostel „přežil“.

„Náklady na stěhování schodiště pohltily veškeré peníze, které byly určené na demolici. Takže schodiště nakonec kostel zachránilo,“ dodává Jana Němcová.

Z tohoto významného poutního místa a místní dominanty se přitom po druhé světové válce stala ruina. 10. května 1945 kostel zasáhla střela z pancéřové pěsti vojáka Rudé armády a následný požár strávil střechy, obě věžní schodiště i hodinový stroj a zvon. Interiér zachránily silné cihlové klenby. Jenže zdejší německé obyvatelstvo, které se pokusilo o záchranu kostela, bylo odsunuto.

Později rozjeté opravy byly v roce 1956 zastaveny a promáčené klenby se zbortily. Znovuobnovit svatostánek a vrátit život do vysídlené osady se úspěšně snaží od 90. let sdružení Neratov.

Hrnčířův mlýn je nejstarší budovou v obci. Odborníci, kteří se snaží o jeho "renesanci", ho považují za stavbu regionálního významu. Mlýn byl postaven v roce 1740. První zmínky sahají do konce 16. století.
Mlýn se promění v muzeum