V našem regionu je každý rok pohřešováno několik stovek dětí a mládeže do 18 let. Jen vloni jich bylo 583.

Zní to jako otřesné číslo, ale skutečnost je mnohem mírnější.

V drtivé většině se totiž jedná o svěřence dětských „pasťáků" a výchovných ústavů. Děti a hlavně mládež mezi 15 a 18 lety z nich utíkají opakovaně, často i několikrát ročně. Někteří to zkusí třeba i osmkrát za rok. Každý takový útěk je přitom veden jako jedno pohřešování.

„Občas se stává se i to, že svěřenci v pátek utečou z ústavu a v neděli si zavolají na policii a de facto se nechají odvézt zpátky," podotkla pardubická krajská policejní Markéta Janovská.

Rovněž i většina ostatních nahlášených ztracených dětí se týká případů, kdy se jen zpozdí cestou ze školy nebo od kamarádů domů a rodiče nebo ještě častěji úzkostní prarodiče hned alarmují policii. Ostatně, skoro všechna pátrání jsou odvolána z těchto důvodů během pár hodin, výjimečně do pár dnů.

„V naprosté většině se evidovaná pohřešování týkají útěků dětí z výchovných ústavů nebo jde o útěky od rodiny. Klasické pohřešování dítěte je v našem kraji zaznamenáno řádově v jednotkách za rok," uvedla hradecká policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Například ke včerejšku bylo v hradeckém kraji pohřešováno 17 děti. V 15 případech se však jednalo právě o svěřence diagnostických ústavů. Z toho 14 dětí je ve věku mezi 15 a 18 lety a pouze jedno dítě mladší patnácti let.

Přesto i ve východních Čechách zbývají třinácté komnaty nenalezených dětí. Právě v hradeckém kraji se jedná o zbývající dva případy z aktuálních patnácti.

„Stále je pohřešováno jedno dítě ve věku 9 let, které odvedl otec - cizí státní příslušník - od matky a zdržuje se s ním od srpna 2013 na neznámém místě mimo ČR. Pátrá se rovněž po 16letém mladíkovi, který tento týden v pondělí dobrovolně opustil své bydliště," dodala Burýšková.

Problémem bývají rovněž už zmíněné, ačkoliv nepříliš časté útěky od rodiny. Často kvůli hádkám doma, stává se i, že dítě má zaječí úmysly kvůli strachu z reakce rodičů na známky ze školy. Jednoduše se bojí výprasku.

„Pro případ zmizení dítěte mějte k dispozici, nejlépe vždy při sobě, aktuální fotografii vašeho dítěte," připomíná policie.