Nezaměstnaných, kterých je nejvíce v novodobé historii Česka, navzdory všem obavám v únoru už dál nepřibývalo.

Děkovat za to můžeme především teplému počasí, kvůli kterému se začalo opět rozjíždět stavebnictví. V dalších měsících přibudou další sezonní práce v zemědělství a cestovním ruchu a lidí bez práce tak začne jako každoročně ubývat.

Přesto je 7,8 procent Východočechů bez práce nebývale vysoké číslo. Česká ekonomika sice v závěru roku začala nabírat dech, v zaměstnanosti se to však odrazí nejdříve v létě.

„Došlo k oživení sezonních prací a zahájení veřejně prospěšných prací. Také tomu pomohl zřejmě vývoj ekonomiky, která by měla postupně nastartovat," řekl šéf pardubického krajského úřadu práce Petr Klimpl.

Pozitivní je však i pomalu se rozšiřující nabídka volných pracovních míst. „Letošní únor v porovnání s tím loňským vypadá z jedné strany hůře, nezaměstnaných je totiž více. Pokud se však podíváme na tvorbu nových pracovních míst, je tomu opačně, přibylo jich. Souhrnně je však situace na pracovním trhu i nadále tristní a pokles nezaměstnanosti během roku bude jen velmi pozvolný," uvedl analytik Miroslav Novák z hradecké společnosti Akcenta.

Pomohlo i to, že úřady práce opět začaly aktivně vyhledávat volná místa. Těch je nejvíce v technických a nejméně v humanitních profesích.

Lidé bez práce přibylo oproti lednu pouze na Trutnovsku, které tak doplatilo na teplou zimu, která nepřála zimnímu turistickému ruchu v Krkonoších. V ostatních okresech počet lidí bez práce stagnoval nebo dokonce klesl.