Aktuálně bylo v celém Královéhradeckém kraji včera odpoledne evidováno 944 nemocných. Z toho jich více než třetina připadá na okres Náchod, Královéhradecko má 201 případů, Trutnovsko 200, Jičínsko 135 a jediné Rychnovsko se drží dlouhodobě na nízkých číslech – aktuálně na 68.

Za nepřehlédnutelným nárůstem na Náchodsku stojí stojí několik ohnisek rozmístěných po okresech. O situaci v regionu se zajímal i náchodský starosta Jan Birke, kterého informoval ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivan Kučera. „Nárůst případů výskytu onemocnění Covid-19 je zřejmý v přibližně v šesti až sedmi ohniscích. Převážně se jedná o školy,“ uvedl náchodský starosta Jan Birke s tím, že hygienici se k žádným konkrétním razantním opatřením nechystají.

Rychlá záchranná služba
Střet osobáku s kamionem zablokoval silnici u Hajnice

Frmol mají nyní na odběrovém místě v Oblastní nemocnici Náchod. Zelený stan se nachází v dolním areálu nemocnice Náchod – před ambulantním pavilonem. Oficiální provozní doba se kvůli velkému počtu žádanek prodloužila a je od pondělí do pátku od 8 do 11 hodin. Pracovní doba stanu se ale přizpůsobuje aktuálnímu stavu pacientů a doba se protáhne dle potřeby.

Odběry jsou prováděny v režimu drive-in, kdy pacient přijede autem, nevystoupí z něj a potřebné vzorky mu budou odebrány přímo v autě.

Od cesty za odběry do okresního města byli ušetření žáci ZŠ Police nad Metují, kde byly testovány desítky žáků. Na žádost vedení města přijel „odběrový tým“ už čtyřikrát z Náchoda přímo do Police nad Metují.

„Desítky dětí nemusely s rodiči jezdit do Náchoda a čekat ve frontě na odběr. Vedení školy spolupracuje s rodiči a hygienou a vše probíhá dle stanovených pravidel,“ ujišťuje polický starosta Jiří Beran, a dodává, že v tuto chvíli je ve městě blíže nespecifikované dvouciferné číslo nakažených. „Naštěstí drtivá většina pozitivně testovaných má průběh velmi klidný, prakticky bezpříznakový,“ říká polický starosta Jiří Beran.

Ilustrační foto
Rok 2030 je začátkem stavby nové silnice z Turnova do Úlibic

Čísla pozitivně testovaných v minulých dnech vyskočila i kvůli testům na náchodském gymnáziu. Minulou středu zde bylo pozitivních 21 žáků, pět učitelů, jeden nepedagogický zaměstnanec a v karanténě bylo přes 120 lidí. Tempo nárůstu se ale se zavedením roušek ve třídách razantně snížilo a ke včerejšímu dni přibylo za poslední týden osm pozitivních studentů a jeden pedagog. „Přes víkend a svátek se testuje méně, takže uvidíme až přijdou další výsledky,“ říká ředitel Jiráskova gymnázia Pavel Škoda.

Naopak poměrně klid je na jaroměřském gymnáziu. „Myslím, že u nás je situace naštěstí stále klidná. Aktuálně jsou sice dva studenti pozitivní, včera šel do karantény jeden učitel, ale jinak nic mimořádného se u nás neděje,“ uvedl ředitel Gymnázia Jaroslava Žáka Karel Hübner.

Podle slov starosty Jana Birke je město Náchod připraveno na další vývoj v souvislosti s pandemií koronaviru jak materiálně, tak personálně. Potvrdili to i zástupci složek IZS, Městské policie Náchod, Oblastní nemocnice Náchod, TS Náchod a dalších klíčových organizací na jednání Bezpečnostní rady města, která se konala minulý týden.

Ilustrační fotografie.
MOL Cup: Východočeši narazí na prvoligisty

Město Náchod má k dispozici přibližně 50-60 tisíc roušek, 500 respirátorů, stovky ochranných rukavic a desítky litrů dezinfekce, které jsou určeny pro potřeby zaměstnanců městského úřadu a organizací zřizovaných městem včetně škol.

„Na aktuální situaci jsme připraveni a vývoj situace budeme bedlivě sledovat. Jsem ve spojení i s hejtmanem KHK, už proto, že nákaza se šíří největší rychlostí právě v krajských zařízeních. Disponujeme tak těmi nejaktuálnějšími informacemi a po zkušenosti z jarních měsíců jsem jednoznačně přesvědčen, že díky spolupráci se všemi složkami v Náchodě není situace, kterou bychom nezvládli,“ dodal starosta Jan Birke.