Aféra s toxickým isoprolylalkoholem (IPA), kterým měl být pančován alkohol prodávaný na tržnicích a ulicích v Náchodě, u polských hranic a v sousedním městě Kudowa Zdrój, nejspíš nemá vazby na metanolovou aféru ze severní Moravy.

To je zatím jediné, avšak uklidňující zjištění východočeské policie. Závadný alkohol byl zjištěn ze vzorků, které si nechali zkontrolovat obyvatelé polské Vratislavi. Východočeští policisté nyní čekají na stanoviska a zjištění svých polských kolegů.

„Včera jsme dohodli s hygieniky, celní správou, potravinářskou inspekcí a dalšími subjekty společný postup. O podniknutých krocích bych ale nyní  nerada informovala, bylo by to z taktických důvodů špatně. Ale můžu říci, že se případem intenzivně zabýváme," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková.

„Mohu také potvrdit, že podezřelý alkohol s největší pravděpodobností nemá souvislost s distribuční sítí, přes kterou vypukly otravy metanolem," dodala Ježková.

Namátkové šťáry celníků, které po začátku aféry vypukly o víkendu na hranicích, byly zatím neúspěšné.

„Kontrolujeme, jestli jsou lihoviny opatřeny doklady o původu a novými kolky. Od pátku do neděle  jsme v příhraničí provedli 154 namátkových kontrol, při kterých jsme ale nezjistili žádné porušení předpisů," řekla mluvčí východočeských celníků Jitka Fajstavrová.

Univerzitní laboratoř ve Vratislavi prověřila podle ČTK do minulého týdne již 500 lahví s nelegálním alkoholem. Nebezpečný metanol obsahovaly tři z nich, původem z Česka. Odborníci však při testech došli k dalšímu šokujícímu závěru: přes 30 procent prověřované vodky obsahovalo látku IPA. Alkohol pochází především z příhraničních trhů či ulic v okolí Náchoda. Řada lahví nemá kolky a několik kusů mělo podomácku vytištěné etikety.

Problémy s látkou IPA přitom nejsou v Česku zdaleka nové. Takto denaturovaný alkohol byl z trhu zabaven například před dvěma lety. IPA je relativně levnou chemikálií téměř bez jakékoliv příchuti, třeba v populárním tuzemáku je podle chuti prakticky nerozpoznatelný.

„Malí výrobci alkoholu jsou velice často terčem nelegálních výrobců alkoholu, pro které je snazší napodobit lahve a etikety drobných likérníků," varoval už v roce 2010 předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera. Celníci tehdy pochybnosti odmítali. Teprve nyní, po metanolové aféře, se podnětem začíná zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

IPA sice není tak nebezpečná jako metylalkohol, ale i tak už 100 – 250 ml této látky vede ke smrtelné otravě; působí na centrální nervový systém zhruba dvojnásobně než samotný etanol. Při jejím požití hrozí poškození jater, ledvin a centrálního nervového systému. IPA se používá na výrobu známých alkoholových náhražek okeny či ironu, nově pak k pančování v nelegálních palírnách.