„Zdaňování jakýchkoliv náhrad je naprosto neobvyklé," vysvětloval chrudimský poslanec ODS Jan Čechlovský, který byl pro zrušení  zdanění náhrad. „Cestovní náhrady přece nemohou být součástí příjmu, v případě poslanců je to populismus," přisvědčil jeho stranický kolega Radim Jirout z Ústí nad Orlicí.

Ano, „normálním" zaměstnancům se náhrady skutečně nezdaňují. Jenže jsou poslanci „normálními" zaměstnanci, když jejich náhrady jsou paušálně dané a třeba šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si za ně koupil byt? „Už dříve se ukázalo, že se jako nezúčtovatelné v praxi používají jako součást platu," poukázal například poslanec TOP 09 Josef Cogan z Nové Paky.

Jenže potíž je také v tom, že návrh nebyl jen o poslaneckých náhradách. Kvůli tomu, že ho sněmovna zamítla, jsou nyní státní zástupci a soudci bez pravidel pro určování platů. Ta totiž novela obsahovala. „Jenže média teď píšou jen o hamižných poslancích," posteskl si Čechlovský.

Většina z východočeských poslanců o novele nakonec vůbec nehlasovala. Zpravidla nebyli přítomni, tři se pak zdrželi: Jiří Skalický (TOP 09), Soňa Marková (KSČM) a Václav Neubauer (ČSSD).

Poslanecké náhrady jsou zdaňovány od roku 2010 kvůli nástupu hospodářské krize.

Hlasovali PRO zrušení zdaňování paušálních náhrad: Zdeňka Horníková (ODS), Jan Čechlovský (ODS), Radim Jirout (ODS), Květa Matušovská (KSČM).

Hlasovali PROTI zrušení zdaňování paušálních náhrad: Miroslav Váňa (ČSSD), Leoš Heger (TOP 09), Václav Cempírek (TOP 09), Josef Cogan (TOP 09), Jiří Oliva (TOP 09), Miroslav Petráň (VV).