Štěstí měli v tom, že peněženky nalezli poctivci, kteří je donesli na Městskou policii. „To není tak úplně běžné, ale je dobře, že i to se děje, komentuje velitel MP Josef Martinec.

V loňském roce evidují městští policisté 194 různých nálezů. „Především klíče, mobily, ale i kola a v poslední době se zvyšuje počet cestovních zavazadel od cizinců, kteří opustí práci většinou v Kvasinách a rychle odcestují," dodává. Právě tento týden řeší velký cestovní kufr, který polský státní příslušník zanechal v pokoji Hotelu Havel a ve spěchu zmizel. „Byl tam od 20. února a majitel se pro něj nevrátil. Ovšem nic zajímavého v něm nebylo, kromě špinavého nádobí a špinavých kousků oblečení."

Policisté každý nález zaevidují, u mobilů lze někdy majitele dohledat, u jiných věcí - klíčů, brýlí, drobné bižuterie, však je většinou hledání marné. „Podle nového zákona věci musíme uschovávat tři roky, potom se buď likvidují, případně, mají-li nějakou hodnotu, dáme je ocenit a prodají se," vysvětluje velitel. Takovou procedurou prošla vloni třeba nalezená kytara. Kola se vesměs věnují na akci Kola pro Afriku.

Podobně řeší nálezy i v jiných městech. Opočno své nálezy zveřejňuje v městském zpravodaji a naleznou se v nich opět standardní věci – klíče, batohy, igelitky s oblečením, ale i plavky či cyklistická brašna.

Mezi nálezy se oficiálně řadí i zvířata. Během letošních dvou měsíců jich bylo odchyceno v Rychnově už deset. „Většinou jde o psy, chytali jsme ale i kočky nebo andulky. Psi odvážíme do útulku na Klečkov. Pokud mají psi čipy - což je povinné - pak se majitel dohledá, pokud ale psi čipovaní nejsou, pak zůstávají v útulku a po určité době je možné jim najít jiného pána," říká Josef Martinec. Strážníci však odchytávali i jiné zástupce zvířecí říše - naposledy 4 malá a velmi živá selátka divokých prasat, která si vyrazila pohrát do zámeckého parku v centru města.