Hlavní sezona na památkách končí poslední říjnovou nedělí. Na některé hrady a zámky můžete ovšem zavítat třeba o vánočních svátcích.

Jaká byla letošní návštěvnost na jednom z nejzachovalejších gotických hradů u nás, o tom jsme si povídali s kastelánem hradu Kost v Českém ráji Jiřím Macháčkem.

Český ráj vábí zahraniční turisty

„Letošní návštěvnost kopíruje loňskou a z dlouhodobého hlediska je nadprůměrná. Zároveň se objevil nárůst turistů z Izraele, Británie, Spojených států, a to o deset až patnáct procent, takže rozhodně překročíme hranici osmdesáti tisíc,“ odhaduje počet příchozích. Největším lákadlem se letos stal první ročník kejklířského festivalu, který se podle kastelána bude pravděpodobně opakovat.

Gotická Kost se v neděli uzavře, ale jen do 26. prosince. „O svátcích až do 31. prosince u nás probíhají Vánoce ve středověku, kdy návštěvníkům přiblížíme, jak se slavily svátky v renesanci nebo baroku,“ zve Macháček na vánoční program, kdy bude hrad i patřičně vyzdoben. Vyhledávaná památka se pak otevře veřejnosti první dubnovou středu příštího roku a přinese menší omezení provozu, neboť hrad se chystá na tříletou rekonstrukci za zhruba devadesát milionů korun.

„Provoz bude zachován, návštěvníkům pak budeme schopni ukázat, co je možné objevit třeba pod hlavním nádvořím,“ láká Macháček na Kost.

Kuks neztrácí na atraktivitě

Třetí rok po masivní obnově, třetí rok s více než sto tisíci návštěvníky. Hospital Kuks, perla českého baroka, neztrácí na atraktivitě. „Už na začátku října jsme dosáhli magické stotisícové hranice. Do konce roku nás čekají ještě vánoční trhy, máme objednané i zájezdy. Proto předpokládám, že letošní rok zakončíme na čísle 110 tisíc lidí. I třetí sezonu po obnově proto považuji za mimořádně úspěšnou,“ pochvaluje si Libor Švec, kastelán Hospitalu Kuks.

Hospital byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří. Areál je proslulý monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, cyklem nástěnných maleb Tance smrti, alegoriemi Ctností a Neřestí a jednou z nejstarších lékáren – U Granátového jablka.

Sezona na Kuksu byla specifická i díky ocenění, které v letošním roce Hospital získal. Jako první v České republice obdržel tzv. památkového Oscara, Grand Prix Ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra. Prestižní cena, spojenou s odměnou ve výši 10 tisíc eur, je historickým tuzemským úspěchem.

Státní zámek Opočno vznikl přestavbou původně gotického hradu v 16. století. Od roku 1995 je zámek zařazen na seznam národních kulturních památek České republiky.

Svátky růží v Opočně

„Letošní sezóna byla fajn, vydařila se, na zámek zavítalo přibližně pětapadesát tisíc návštěvníků, což je podobné číslo jako loni. Lidi byli v celku hodní, my jsme jim to vraceli. Z akcí měly největší ohlas tradiční Svátky růží, velkou návštěvnost mělo i Mezinárodní setkání sokolníků, velice se vyvedly i noční prohlídky,“ srší spokojeností kastelán Josef Jirák.

Příští rok má město Opočno výročí – 950 let od první písemné zmínky, takže se do oslav zapojí i zdejší zámek. „Chystáme se zpřístupnit zámecké sklepy, připravujeme výstavu archeologických nálezů ze sbírek zámku, a také výstavu o stavebních úpravách zámku,“ přibližuje Jirák plány na rok 2018.

Náchodský zámeček vršku kulatého

„Návštěvnost v letošním roce kvůli dopravní situaci v Náchodě a sloučením dvou prohlídkových okruhů v jeden je jen o málo nižší než v loňském roce, přesáhneme čtyřicet tisíc osob,“ říká Lucie Prokopová ze Státního zámku Náchod.

Honosné knížecí sídlo bylo vybudováno z gotického hradu, založeného v polovině 13. století. Lákadlem náchodského zámku je i medvědárium, zřízené v roce 1994. Dnes zde celoročně žijí medvědi Ludvík a Dáša.

Ani zdejší zámek ale nezůstane uzavřený až do jara. V sobotu 24. listopad se zde uskuteční koncert historického tanečního souboru Vere Gratia a od 24. do 26. listopadu tu proběhne advent pro veřejnost spojený s prohlídkami adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku.

Svatební šaty lákaly na Karlovu Korunu

„Zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou měl výbornou návštěvnickou sezonu. Přálo nám počasí i klesající zájem o cizí destinace ve světě. Přivítali jsme více než dvacet tisíc návštěvníků,“ chlubí se kastelánka Marcela Zahálková. Velkým lákadlem byla sezonní výstava Svatební šaty v dobách minulých, lákadlem je stále pohádková cesta zámeckým parkem, která se již v příštím roce dočká své obnovy. Nově budou děti moci poznávat víly a skřítky, kteří se starají o vzácné zámecké stromy.

„Připravujeme též vánoční akci Vánoce letem světem na neděli 10. prosince. Chybět nebudou vánočně laděné prohlídky, výtvarné dílny, fotograf, zpívání koled a doprovodný program,“ zve do Chlumce nad Cidlinou Zahálková.