Při krevních testech později lékaři zjistili, že muž se otrávil metylalkoholem. Pacient je těžký diabetik, přesto však podle sdělení lékařů mimo ohrožení života, nemusí být ani na jednotce intenzivní péče. Průběh otravy je u muže lehčí.„Nepřišel ani s tím, že by si myslel, že má otravu. Přišel, že mu je špatně," uvedl mluvčí nemocnice Lukáš Holub. Nemocnice věc oznámila okamžitě po testech policii.

Náchodští policisté v místě bydliště otráveného muže ihned zajistili zbylý pančovaný alkohol. Zároveň s okamžitou platností zakázali jeho další prodej v obchodě v obci Starostín, kde příbuzní poškozeného muže půllitrové lahve s 40% alkoholem s názvem „Tuzemský" a „Vodka jemná" od výrobce Vapa Drink zakoupili. Pracovníci celní správy zajišťovali až do úterních večerních hodin v prostorách obchodu ve Starostíně všechny další láhve alkoholu, který by mohl obsahovat jedovatý metylalkohol. Všechny zajištěné láhve byly přitom opatřeny kolky. Nyní policisté intenzivně prověřují veškeré okolnosti, které vedly k prvnímu potvrzenému případu otravy metylalkoholem.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Případ je v prvopočátku šetření a z taktických důvodů k němu nelze v tuto chvíli sdělovat více informací," uvedla krajská policejní mluvčí Ivana Ježková. Dodala: „Jednou z velmi důležitých součástí vyšetřování jsou pro nás informace, kolik bylo závadného alkoholu prodáno a kam."

Radnice Meziměstí i okolních měst už proto varovaly spolu s policií obyvatele před výskytem alkoholu s obsahem metylalkoholu. Meziměstská starostka Eva Mücková včera už hned ráno vyrazila informovat o hrozbě také starosty obcí hned za hranicemi v polském příhraničí.

Lidé by z lahví se 40% alkoholem s názvem „Tuzemský" a „Vodka jemná" od výrobce Vapa Drink v žádném případě alkohol neměli pít.

Policisté na vyšetřování případu spolupracují s Krajskou hygienickou stanicí, Celní správou, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a dalšími kontrolními subjekty.

NEBEZPEČNÝ ALKOHOL - půllitrové lahve s 40% alkoholem s názvem „TUZEMSKÝ“ a  „VODKA  JEMNÁ“ od výrobce VAPA DRINK.  NEBEZPEČNÝ ALKOHOL - půllitrové lahve s 40% alkoholem s názvem „TUZEMSKÝ“ a  „VODKA  JEMNÁ“ od výrobce VAPA DRINK.