Tento výčet je však jen částí odpudivých  prohřešků, které hygienici objevili při prázdninových kontrolách restaurací a kiosků v Královéhradeckém kraji. Tři provozovatelé dostali pokutu a navíc zákaz vaření a poskytování stravovacích služeb, dokud nedají v kuchyních všechno do pořádku.

Rozbitá kuchyně bez teplé vody

Asi nejdelší seznam prohřešků sepsali kontroloři při červencové prohlídce prvního kiosku v českoskalické Oáze Rozkoš. „U jediného funkčního dřezu se vyskytovala masivně plíseň. U dřezů a umyvadel chyběla teplá voda. Jeden z dvojdílných dřezů byl dokonce zcela bez přívodu vody," vyjmenovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

To však zdaleka nebylo všechno. V provozovně nebyl dokončen záchod pro zaměstnance, ti navíc neměli ani možnost umýt si po příchodu z toalety ruce. Rozbité podlahy, rozbitá pracovní deska a velký nepořádek v místě, kde se manipulovalo s potravinami  nepříliš vábný obrázek dokreslovaly.

Provozovatelka dostala možnost dát všechno do pořádku, ale kontrola, která za týden přijela, zjistila, že už je sice uklizeno a v provozu je myčka nádobí, jenže teplá voda stále netekla, záchod nebyl dokončen a podlahy nikdo neopravil.

Ani třetí kontrola nedopadla podle představ hygieniků, kteří našli stejné nedostatky jako předtím, a teprve napočtvrté se podařilo uvést všechno do pořádku.

„V současné době provozovatelka v provozovně ukončila činnost a nemělo by zde z její strany docházet k poskytování stravovacích služeb," uvedla Veronika Krejčí. Stejně smutný pohled se však hygienikům naskytl také v srpnu v kuchyni penzionu v Blatech na Jičínsku.

Plný popelník a páchnoucí odpadky

Kontrolory přivítala špinavá podlaha se zbytky jídel, umyvadlo pro personál, u něhož netekla voda či plný popelník vedle talíře se zeleninou.

„Bylo zde také skladováno krmivo a podestýlka pro zvířata, které provozovatelka chová. Na podlaze ve stravovacím provozu byla v době kontroly položena miska s krmením pro psy," informovala mluvčí. Dodala, že zaměstnanci nedodržovali zásady osobní hygieny a v prostoru mytí nádobí byl uložen páchnoucí odpad ve špinavé nezakryté nádobě.

Také zde bylo další vaření zakázáno, dokud nebude v kuchyni pořádek, a provozovatelka musí zaplatit pokutu.

Když po podlaze lezou larvy..

Třetí okamžitý zákaz postihl restauraci v Prajzku. Ani její provozovatel si s čistotou hlavu očividně příliš nelámal.

„Prostory, kde se manipuluje s potravinami, byly špinavé, zařízení přicházející do styku s potravinami nebyla rovněž udržována v dobrém stavu a na podlaze v kuchyni  a na schodišti, které ústilo do sklepa provozovny, se vyskytovaly larvy hmyzu," uvedla Veronika Krejčí.

Kromě podlahy s larvami se hygienici pozastavili hlavně nad stavem mrazicího pultu a úsekem pro „čisté zpracování" zeleniny v kuchyni.