Ceny většiny ostatních veřejných služeb zůstanou ve velkých městech stejné, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky ze psů a popelnic či sazby parkovného. Ceny elektřiny a plynu by se v příštím roce zásadně měnit neměly.

Nejvyšší ceny za vodu budou v porovnání okresních měst nadále platit lidé ve stotisícovém Hradci Králové a okolí. Tamní vodárny od ledna 2016 zvednou ceny v průměru o 1,6 procenta na 95,35 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Nejnižší cenu 71,70 Kč za metr krychlový bude mít přes tříprocentní zdražení jednatřicetitisícový Trutnov.

Jak se tvoří cena
Dodavatelé elektřiny a plynu stanovují tzv. neregulovanou část ceny energií, která tvoří asi 45 procent výsledné ceny elektřiny (silová složka) a tři čtvrtiny ceny plynu. Zbytek tvoří regulovaná složka, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ).

Opatovice zdraží

Vodárny v Náchodě, Jičíně a v Rychnově nad Kněžnou pro příští rok zachovají letošní ceny 72,38 Kč, 78,95 Kč a 81 korun za metr krychlový. V šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem od 1. ledna zdraží vodné a stočné o 9,8 procenta na 79,85 koruny za metr krychlový.

Lidé příští rok zaplatí více za dálkové teplo. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností, zvýší od ledna cenu tepla o 4,18 procenta na 509,42 Kč za gigajoule (GJ). Důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice (EOP), od nichž Tepelné hospodářství teplo nakupuje. Roční účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste zhruba o 510 korun.

Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci dodávají teplo přímo EOP. Cena tepla od EOP vzroste v průměru o čtyři procenta na průměrných 478 korun za GJ.

Elektrárna Poříčí ze skupiny ČEZ, která teplem zásobuje Trutnov a okolí, zvýší cenu o dvě procenta na 574,57 Kč/GJ. Teplárna firmy ČEZ ve Dvoře Králové zdraží o 2,4 procenta na 559,35 Kč/GJ. Domácnosti 
v Trutnově a ve Dvoře tak meziročně zaplatí za teplo přibližně o 200 až 300 korun více.

ČEZ dodává teplo i domácnostem ve Vrchlabí, a to z plynových zdrojů. „Ve Vrchlabí cena tepla klesne o jedno procento na 588,80 Kč/GJ," uvedla regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková. Dodala, že od roku 2014 cena tepla ve Vrchlabí klesla celkově téměř o šest procent.

Poplatek za odvoz odpadu ve všech okresních městech hradeckého kraje zůstane stejný. Nejvyšší poplatek, 650 korun, má Náchod, při platbě do konce února však úhrada činí snížených 450 korun na osobu. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou nechají základní taxu na 500 korunách, Trutnov na 480 korunách a Jičín na 492 korunách. Největší města v kraji nezmění ani ceny městské hromadné dopravy.