Situace v obou krajích se od začátku roku očividně zlepšuje. V Královéhradeckém úřady práce v lednu zaznamenali rekordní nezaměstnanost, kdy bylo bez práce 7,7 procenta lidí. Od té doby podíl nezaměstnaných klesal s výjimkou února a července, kdy stagnoval.  V kraji je nyní nejnižší počet lidí bez práce od konce roku 2012.

V Pardubickém kraji bylo na začátku roku dokonce  8,1 procenta nezaměstnaných. Od té doby se jejich podíl postupně snižoval, pouze v červenci se zvýšil o desetinu procenta.  Současný stav se přiblížil situaci, která v kraji byla naposledy před šesti lety –  v prosinci roku 2008 úřady práce zaznamenali přesně šest procent lidí bez práce.

Počet uchazečů na volné místo
Číslo udává, kolik nezaměstnaných uchazečů v daném okrese vychází na jedno volné pracovní místo.

Hradecko 13,9
Náchodsko 12,6
Rychnovsko 9,9
Chrudimsko 7,9
Svitavsko 7,7
Trutnovsko 7,1
Jičínsko 4,7
Pardubicko 4,6
Orlickoústecko 4,3

Nejvíce v Česku:
Ústí nad Labem 35,2

Nejméně v Česku:
Prachaticko 3,1
(Zdroj: MPSV)

V regionu přibývají pracovní místa

Ředitele obou krajských poboček Úřadu práce těší také oživení ekonomiky, které se projevuje rostoucí nabídkou pracovních míst. V Pardubickém  kraji je nyní 3900 volných pozic, což je o 1400 víc než loni v srpnu. Na jedno volné místo připadá asi pět nezaměstnaných. Podle ředitele pardubické krajské pobočky Úřadu práce Petra Klimpla se nedá jednoznačně říci,  v jakém odvětví nabídka vzrostla nejvíce. „Je to spíše plošné, žádný sektor nepřevládá," uvedl ředitel.

V Královéhradeckém kraji evidují 2611 volných pracovních míst, na jedno připadá přibližně devět lidí.

Nejlepší je stále Rychnovsko

Do konce roku by se mohla nezaměstnanost opět zvýšit, protože budou ukončeny sezonní práce. „Ale nebude to tak zlé jako loni," řekl ředitel královéhradecké krajské pobočky Úřadu práce Martin Horák.

V Pardubickém kraji je nejlepší situace na Pardubicku, kde je 5,3 procenta nezaměstnaných. Nejhůře je na tom dlouhodobě Svitavsko, kde byla v srpnu nezaměstnanost  o 2,3 procenta vyšší než na Pardubicku.

Podle Petra Klimpla se však situace výrazně zlepšila, protože v minulosti rozdíl činil až osm procent. V srpnu klesla nezaměstnanost ve všech okresech s výjimkou Svitavska, kde zůstala stejná jako v červenci.

V Královéhradeckém v srpnu klesla nezaměstnanost  na Hradecku, Jičínsku a Trutnovsku, kdežto na Náchodsku a Rychnovsku stagnovala. Nejhorší situace byla na Trutnovsku, kde zůstalo bez práce 7,7 procenta lidí, naopak na Rychnovsku, kde je stav dlouhodobě dobrý díky kvasinské automobilce, bylo nezaměstnaných  jen 4,6 procenta lidí.

Situace v Česku
Nezaměstnanost v Česku se už třetí měsíc drží na 7,4 %. Podle včerejších informací Úřadu práce ČR bylo v srpnu bez práce celkem 535 225 lidí.
Oproti červenci však vzrostl počet volných míst: v srpnu jich firmy nabízely téměř 54 700, což je zhruba o 14 tisíc více než před rokem.
Nejhorší bilanci má stále Ústecký kraj (10,7 %). Naopak nejlepší situace je v Praze (5,3 %), Pardubický kraj je na čtvrtém a Královéhradecký na pátém místě.

Radost nám 
kazí Hradec…

„Radost z poklesu nezaměstnanosti nám ovšem trochu kalí stav v Hradci Králové," podotkl Martin Horák. V krajském městě se totiž nezaměstnanost v posledních letech výrazně zvýšila. Podle statistik od konce roku 2010 do konce loňského roku stoupla o dvacet procent.

„Je to zřejmě důsledek dlouhodobé politiky, která měla tendence spíše se zaměřovat na podporu turistického ruchu a služeb. Do města nepřišel žádný velký zaměstnavatel – a teď tak trochu sklízíme, co jsme zaseli," konstatoval ředitel.

Situaci ve městě rozhodně nezlepší hromadné propouštění nahlášené strojírenskou firmou EXCON Steel. Podle informací ČTK se firma, která sídlí v Praze, ale hlavní podnik má v Hradci Králové, dostala do úpadku a soud jí povolil reorganizaci. Do konce roku tak přijde o práci přibližně stovka lidí.