V porovnání s ostatními kraji si východočeský region nevede špatně: Pardubický kraj má čtvrtou nejnižší nezaměstnanost, Královéhradecký je na pátém až šestém místě. Lepší situace než na východu Čech je pouze v Praze, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Nabídku ovlivňují sezonní výkyvy

Ředitelé obou krajských úřadů práce uvedli, že snižování nezaměstnanosti je pro květen typické a bude pokračovat i v červnu. O prázdninách se však situace zhorší. Květnový pokles nezaměstnaných se přičítá zvýšené nabídce sezonních prací  i oživování ekonomiky.

„Pokles počtu nezaměstnaných není dán tím, že by hodně lidí našlo práci, příčinou je spíše to, že nepřibylo mnoho   uchazečů," vysvětlil ředitel královéhradecké pobočky Úřadu práce Martin Horák. Zaměstnavatelé v kraji navíc díky stabilizovanější ekonomice  už příliš nepropouštějí.

Podle ředitele pardubické pobočky Petra Klimpla by se situace měla nadále zlepšovat, i když ji budou stále ovlivňovat sezonní výkyvy. „Na konci roku by mělo být uchazečů o práci méně," řekl.  Dodal, že v kraji se příznivě projevila i takzvaná aktivní politika zaměstnanosti, která motivuje k vytváření nových pracovních míst.

Nejhorší nezaměstnanost v regionu je dlouhodobě na Trutnovsku, kde je bez práce 8,2 procenta lidí, naopak nejlepší je situace na Rychnovsku, kde podíl nezaměstnaných činí 4,8 procenta.

Situace se zlepšuje v celém Česku

Nejvýraznější zlepšení zaznamenali na Svitavsku a Chrudimsku, kde nezaměstnanost od dubna klesla o 0,7 procentního bodu, těsně za nimi je Jičínsko, kde se zmenšila o 0,6 procentního bodu.

Podle Martina Horáka je  mezi okresy výjimkou Rychnovsko, protože tamější situaci sezonní práce téměř neovlivnily. Naopak na Jičínsku, kde nezaměstnanost výrazně klesla, se na tomto dobrém výsledku sezonní práce podepsaly zřejmě nejvýznamněji.

Oproti dubnu se nezaměstnanost snížila v celé České republice, podíl lidí bez práce dosáhl uplynulý měsíc 7,5 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně.

Počet nezaměstnaných se od ledna, kdy bylo v Česku bez práce rekordních 630 tisíc lidí, postupně zlepšuje. Nezaměstnaných ubývá a přibývá počet nových míst. V květnu bylo bez práce necelých 550 tisíc lidí.

Faktory ovlivňující zaměstnanost
I když se oživení ekonomiky projevuje i na snížení nezaměstnanosti, podle ředitele královéhradeckého Úřadu práce Martina Horáka je toto působení zatím spíše okrajové. „V současné době se firmy snaží navyšovat výrobu se stejným počtem pracovníků, pokud však ekonomický růst potrvá, mohlo by se to na zaměstnanosti projevit kladně možná na začátku příštího roku," odhaduje. Kraj však stále bojuje s nedostatkem uchazečů o strojírenské profese. „Jsme hodně závislí na automobilovém průmyslu," vysvětlil Martin Horák. V obou krajích se také příznivě projevila aktivní politika zaměstnanosti. Kladně ovlivnila výsledky zejména v březnu a dubnu, kdy vzrostl podíl veřejně prospěšných prací.