„Člověk by hlavně neměl měnit své zvyklosti, dosavadní způsob života. Svou výhru by neměl zveřejňovat, pak se totiž najde spousta potřebných, podle kterých by ho sto tisíc nezruinovalo. Nebo se na něj nalepí povedení podvodníčci, kteří pod příslibem společného podnikání z toho chtějí  něco získat. Rozhodně tedy nedoporučuji bezhlavé utrácení a upozorňování na sebe," řekl známý hradecký psycholog Jan Lašek. Člověk se podle něj může dostat na scestí právě kvůli tomu, že takové peníze v životě neměl, ani si je nedokázal představit a protože mu miliardy umožní prakticky vše, na co si vzpomene, najednou neví, co si se sebou počít. Čeho ještě dosáhnout.

„S takovými penězi lidé mohou zažít skutečně cokoliv a ve změti podnětů jim zbývá třeba právě alkohol jako jediný únik. Proto by neměl výherce rozhazovat. Už jen upozorňováním na sebe se může vyřadit ze společnosti," dodal.

Jeden ze souvisejících článků čtěte v tomto odkazu.

ANKETA: Co uděláte, když vyhrajete pořádný balík?

Ilustrační fotoAdam, student, 21 let:
Odstěhoval bych se do USA a založil bych společnost, která by natáčela vysokorozpočtové filmy. A samozřejmě bych dal  peníze na charitu.

Luboš, pracující důchodce, 64 let:
Většinu bych rozdělil mezi své děti, část bych dal na dobročinnost, asi na Kapku naděje, a pak bych vzal ženu na cestu kolem světa. A až bychom se vrátili, vyrazil bych na zahradu sázet brambory…

Honza, programátor, 43 let:
To bych se z toho asi zbláznil! Ale kdybych  náhodou zůstal při zdravém rozumu, zřejmě bych jel na cestu kolem světa… Potom bych si vzal  dovolenou na vzpamatování a pak už do práce! Ale jen krátce, nejvýš na tři hodinky denně…

Marie, důchodkyně, 73 let:
Vůbec netuším, co bych s tolika penězi dělala! Ale určitě bych podělila děti a velkou část bych dala na dobrou věc: na Světlušku, na  Člověka v tísni, na katolickou charitu… Prostě někam, kde by to pomohlo.

Kamila, vědecká pracovnice, 31 let:
Pořídila bych si pár malých nemovitostí v Česku, v New Yorku,  na francouzském venkově, v Indonésii nebo na Novém Zélandu a hodně bych cestovala… Určitě bych zajistila své nejbližší, a také bych koupila areál tábora, kam jsem jezdila jako dítě i jako vedoucí, a pokračovala bych v jeho činnosti.

Ondra, žák MŠ, 6 let:
Koupil bych si všechna lega na světě. A taky  Hobita! A tašku do školy, ale jedině se Spidermanem.