I když některé záměry vypadají zprvu dost šíleně, k jejich realizaci mnohdy stačí dostatek odvahy, pak i štěstí, ale především to chce v pravý čas chytrý nápad.

Kuchař Ladislav Kosina z Nové Paky začínal jako nadšený zahrádkář, který se rozhodl v podkrkonošském městě pěstovat chilli papričky. Pomocí internetu se zdokonalil ve znalostech o pálivé zelenině natolik, že si na webu založil chilli fórum, kde předával své zkušenosti.

Měl vědomosti, dokázal lidem poradit a nadchnout je. V roce 2010 se mu začaly hrnout poptávky po semínkách. Kvůli velkému zájmu za pomocí bratra Jiřího zprovoznili o rok později e-schop a zaregistrovali si doménu seminka-chilli.cz. „Stále to ale nebylo ve fázi k podnikání, webový obchod měl jen pomoci přivydělat na provoz fóliovníku. Pak jsme si ale půjčili peníze na skleník, kde proběhla v roce 2012 první pěstební sezóna. Ke zlomu došlo ve chvíli, kdy se k nám čirou náhodu dostala semínka papriky, která byla v Americe prohlášená jako nejpálivější na světe,“ prozrazuje Jiří Kosina odrazový můstek k podnikání. „Pěstovali jsme ji jako jediní v Čechách, a protože Češi mají zálibu v pálivých produktech, šla doslova na dračku,“ pokračuje mladý muž, který do čili podniku vložil duši i srdce.

Jednalo se o odrůdu Trinidad Moruga Scorpion z Karibského souostroví Trinidad a Tobago.

Unikátní produkt byl k dostání jedině na internetovém obchodě nebo v Nové Pace. „Tehdy nás napadlo, že můžeme vytěžit z papriky nejen semínka, ale i masu,“ pokračuje Jiří Kosina.

V září 2012 tak v Nové Pace uvařili první chilli omáčku, originálně pojmenovanou Moruga Mučíto. Trošku vás totiž při požívání mučí svoji pálivostí.

Mapka, vyznačující území, zachvácené požáry.
FOTO: Vypálená Austrálie. Lidé politikům nevěří, raději se modlí

„Strhla se obrovská lavina zájmu. S tím, že jsme měli jen omezený počet rostlinek, tak jsme museli čekat, až se vypěstují další papriky. Během jednoho dne nás pak lidi vykoupili. Po pálivém byl velikánský hlad,“ vzpomíná s úsměvem Jiří Kosina.

Uvařit omáčku prý nebyl problém, bratr Ladislav je vyučený kuchař, takže sladil své znalosti, zkušenosti a začal experimentovat. Bez chemie, ryze ze zdravých produktů regionálního původu.

Sladké i pálivé

Dnes už malá firmička vyrábí v zrekonstruovaných prostorách řadu nejrůznějších produktů od omáček s rajčatovým základem třeba marmelády, džemy, sterilované Jalapeňo papriky ve sladkokyselém nálevu. Při výrobě používají čerstvé papriky, které jsou výrazné specifické chuti. V roce 2014 začali vyrábět méně pálivé formy, jejichž základem je meruňkové nebo borůvkové pyré. Speciality pro něžné pohlaví, při jejichž ochutnávání se vám nastartují všechny chuťové buňky. Jsou sladké a zároveň jemně pálivé, dráždivě svůdné, hřejivé. Specialitou je Sen z černého rybízu s jemnou papričkou Habanero. Při ochutnávání vás napadne nespočet kombinací, jak tuto ovocnou specialitu využít. Zpracovávají zde ovoce přímo z nedalekých sadů. „Ani jsme netušili, co kolem nás všechno roste,“ směje se Jiří Kosina.

Jako dárek si můžete objednat i pálivé arašídy, speciální utopence, dochucenou himálajskou sůl s chilli, tři druhy čokolád, na Slovensku pro ně vyrábí Jahodové Cucáky s Habanero. Vše bez chemických konzervantů. Úspěch slaví i kremžská hořčice z českých hořčiných semínek.

„Čili“ podnikání

Novopacké „čili“ podnikání je o tom, že zde jako jediní v Čechách nabízí chilli od semínek a sazenic po konečné produkty. Sami vytváří uzavřený kruh s tím, že vymýšlí i originální názvy výrobků, vytváří etikety.

Přesto je tu zásadní otázka: Jak se daří chilli papričkám v Podkrkonoší?

„Když pěstujete zeleninu od semínka po plod musíte u toho být. Novou Paku jsme si vybrali proto, že tu odmalinka žijeme. Jinak pěstovat chilli můžete kdekoli. Pro optimální růst potřebuje pětadvacet stupňů, přitom intenzita slunečního svitu je u nás dvakrát silnější než je potřeba,“ říká Jan Kosina.

Pozemky pro budoucí obchvat Nové Paky.
Třicetiletý sen Novopackých o obchvatu se snad letos začne plnit

Za léta už pěstitelé posbírali zkušenosti, vědí, jak se bránit, aby jim úroda nepomrzla. Objekty jsou zajištěny vytápěním, větráním. Před dvěma roky si pořídili fóliovník, řízený meteostanicí.

„Jediné volno máme po Štědrém dnu do konce roku. Jinak musíme stále vyrábět, prodávat, rozšiřujeme stavbu, upravujeme pozemky,“ popisuje podnikatel nekonečný koloběh.

Nyní se už chystají na hlavní sezónu, která trvá od ledna do března, kdy se prodává téměř devadesát druhů chilli semen a zajišťuje pěstební část. Od dubna do června tu expedují sazeničky paprik. V létě převládá prodej produktů a čerstvých paprik a od října nastupuje dárková sezóna. Vedle toho je pěstování zeleniny pro sklizeň. „Paprik sklidíme tuny, jen vloni jsme vypěstovali třináct tisíc sazenic,“ doplňuje pěstitel čísla.

Vedle úspěšného e-schopu seženete packé čili i v několika stěžejních kamenných obchodech, veškerý sortiment najde brzo zákazník přímo ve výrobně na packém sídlišti.

„Všechno, co máme, je díky internetu, jinak bychom nebyli,“ povzdechnul si při vzpomínce na začátky podnikání Jiří Kosina.

Firma má dnes pět zaměstnanců, ale ve špičkách pomáhají brigádníci a rodina. Podnikatelé už mají v hlavě nápady na nové produkty, ale předtím musí zprovoznit další výrobní a skladovací prostory. „Po rekonstrukci domku, který jsme zakoupili, chceme ještě rozšířit prostor pro zákazníky. Aby mohli na místě ochutnat naše speciality. Vše budujeme postupně jak dovolí čas a finance,“ konstatuje závěrem Jiří Kosina, podle kterého chilli nepálí, ale hřeje.

Ilustrační snímek
Dvojky v manželství? To není žádná výhra!