Svými originálními cukrářskými variacemi prezentovaly Českou republiku ve Stuttgartu na světové olympiádě IKA Culinary Olympics 2020. Jde o nejstarší uznávanou kulinářskou soutěž. O to větší radost pro novopacké cukrářky. V kategorii D2 získala zlatou medaili Eliška Hebká, která vytvarovala Super Maria na dinosaurovi bojujícího s masožravou kytkou, Bára Šimůnková vystavěla létající domeček s balónky a Aneta Růžková skulpturu s názvem Osobnosti Johnnyho Deppa.

Všechny se shodují: bylo to náročné, ale krásné!

Cukrářská artistika

Bára Šimůnková volila námět z pohádky Vzhůru do oblak. „Nejtěžší bylo vymyslet letající balón z lentilek. Všechno je vytvořeno z modelovací hmoty,“ upozorňuje nás Bára, která už reprezentovala školu na soutěži v Lucembursku.

„Je to dobrý pocit,“ směje se nad vytouženým zlatem. „Pořád jsem si myslela, že to bude jen na diplom, ale pak přišlo velké překvapení,“ popisuje své pocity autorka patnáctikilogramového „vznášejícího se “ domečku. Účast v soutěži ji dala cenné zkušenosti a potvrdila, že na sobě musí ještě hodně zapracovat.

Soutěžící mistrová Eliška Hebká si pomyslně připnula už třetí zlatou medaili. Před čtyřmi lety přivezla z olympiády stříbro, které ji prý donutilo, aby tentokrát nenechala nic náhodě. „Když to nebylo na sto procent, tak jsem začala znovu,“ popisuje výrobu své kreace z cukrářské hmoty, nazvané Gamy Over? a inspirované počítačovou hrou Super Mario. „Chtěla jsem si vyzkoušet nové techniky a laťku si trošku zvednout. Námět jsem projednávala s odborníky,“ říká.

Obstát před porotou není jednoduché

Prvotní úspěch je podle Elišky v dobrém nápadu. „Povedený exponát je ten, který ve vás vyvolá nějaký pocit a nestačí vám vyfotit si ho jenom jednou. A pak, musí se u něho každý zastavit.“

Porota posuzuje dokonalost a preciznost, jednotlivé spoje, hodnotí propracovanost, použití materiálu, oceňuje, když je autor schopen pracovat s více materiály. Celkově se zaměřuje na detaily. Exponát by také neměl vyvolávat negativní pocity.

„Zlato jsem obrečela. Uvědomila jsem si, v jaké spoustě nádherných exponátů jsem uspěla,“ přiznává Eliška. Velká radost i doma, rodiče s manželem sledovali olympiádu on-line.

Anetka Růžková svůj úspěch oslavovala tři dny s rodiči. Na světové olympiádě byla podruhé. K námětu říká. „Johnny Deppa mám ráda jako herce. Ztvárnila jsem jeho ústřední postavu z filmu Piráti z Karibiku Jacka Sparrowa a k němu postavy ze známých snímků jako Střihoruký Edward. Základem díla je modelovací cukrářská hmota a nejedlé konstrukce,“ popisuje své unikátní dílo. Hodiny nepočítala, ale rozhodně šlo o tři měsíce intenzivní práce. Poté následoval náročný převoz do Stuttgartu, kam cukrářky dorazily ráno ve tři hodiny. V pět hodin začaly s instalací. V hale bylo přítmí, a tak si musely svítit mobilními telefony. „Když jsme vyrážely, nic jsem neočekávala. Bylo to ovšem neuvěřitelné, krásná podívaná, atmosféra úžasná,“ hodnotí olympiádu „zlatá“ Aneta.

„Jsem rád, že se škola takových akcí účastní.Soutěžící zde načerpají spoustu inspirace, poznají nové technologie, suroviny, rozšíří si obzory a v neposlední řadě úspěchy rozhodně školu zviditelní,“ pochvaluje si Petr Jaroš, ředitel školy, která je v reprezentaci jednou z nejúspěšnějších potravinářských škol nejen v kraji, ale i v České republice. Na světových soutěžích v letech 2008 až 2020 posbírala 19 medailí, z toho osm zlatých.

Zástupce ředitele Laďka Kocourková, která soutěžící doprovázela, viděla dva ze tří exponátů až na místě. „Musím říct, že jsem doslova zůstala s pusou dokořán,“ přiznává. „Konkurence byla obrovská a atmosféra nepopsatelná. Byla jsem ráda, že jsem mohla být u toho.“

V cukrářské artistice se v kategorii D2 na olympiádě představilo 56 soutěžících z celého světa. Česká republika díky Nové Pace skončila jako třetí nejúspěšnější.