Projekt výstavby nové Petrovy boudy za 120 milionů korun ve specifickém horském prostředí v nadmořské výšce 1288 metrů nad Špindlerovým Mlýnem se sice nachýlil po třech a půl letech k závěru, na první hosty si však bude muset ještě nějakou chvíli počkat. Po kolaudační prohlídce je zřejmé, že to bude později, než investoři ze společnosti Snowy Chalet plánovali. Vedle dokončovacích prací a dovybavení objektů ještě musí projít definitivní kolaudací a zkušebním provozem.

Nově postavená Petrova bouda v nejvyšších partiích Krkonoš má zahájit provoz pro veřejnost na přelomu ledna a února 2020.
Petrova bouda na Silvestra neotevře, ještě nemá kolaudaci. Řeší souhlas hasičů

Petrova bouda ožije devět let po požáru, který ji zničil 1. srpna 2011. „Aktuálně máme po kolaudační prohlídce. Po ní dokládáme požadované dokumenty, jejichž doložení z kolaudačního řízení ještě vyplynulo. Probíhají drobné dokončovací práce a opravy, které vyplynuly z provedené stavby,“ sdělil k situaci Martin Havlík, jednatel společnosti Snowy Chalet. „Zbývá nám zejména dovybavit objekty a připravit zkušební provoz po definitivním zkolaudování objektu,“ dodal.

Návštěvníkům budou k dispozici dva objekty. V hlavním objektu A půjde o ubytování v apartmánech zhruba pro 36 osob. "Budeme rovněž poskytovat ubytování v noclehárně, která umožní tranzitní ubytování pro zhruba 12 osob ve spacáku. Další ubytování bude v Ovčárně v objektu B, což je samostatná ubytovací jednotka pro zhruba 16 osob na stanovené období,“ upřesnil Havlík.

Stavba Petrovy boudy v Krkonoších spěje do finiše.
Petrovka už ladí interiér: wellness, krby, pece. Zloděj ze střechy sedí ve vazbě

Poštovna na Sněžce s novým majitelem

Změnou prochází také jiná stavba v Krkonoších, ta nejvýše umístěná v ČR. Českou Poštovnu na Sněžce prodává po osmi letech Milan Blaha podnikatelům z Bedřichova v Jizerských horách. Noví majitelé se jí měli ujmout v lednu. Zatím se tak nestalo a ani to nevypadá, že by měli na Poštovnu nastoupit v nejbližších týdnech. Jak řekl Deníku syn Milana Blahy Dalibor, který na Poštovně pracuje jako provozní, termín se posouvá patrně na březen.

„Je to kvůli úředním procesům. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o nejvýše umístěnou stavbu v republice ve specifickém prostředí nejpřísněji chráněné přírody na nejvyšší české hoře,“ vysvětlil Blaha.

Horští nosiči při zimní verzi závodu Sněžka Sherpa Cup vynesli zásoby vod a kofol od lanovky z Pece na Sněžku na Českou Poštovnu. Vítěz Petr Mazal to zvládl za 72 minut.
VIDEO: Česká Poštovna ještě majitele nezměnila, závod šerpů už převzaly Beskydy

Na transakci se ale nic nemění a Českou Poštovnu má získat skupina podnikatelů, která si v říjnu založila společnost s ručením omezeným Poštovna Sněžka. Jednomu z jednatelů, Tomáši Fotulovi, patří s kolegy v Jizerských horách horská chata s restaurací a rozhlednou Královka. Budují tam moderní hotel.

„Moc toho měnit nebudeme. Chceme drobně upravit vnitřní prostory tak, aby se tam vešlo více turistů. V tuto chvíli je to totiž kromě bistra na lanovce jediná možnost občerstvení, protože ty satelity na polské straně, jak já říkám ufa, jsou zavřené a jejich rekonstrukce je zatím v nedohlednu. Na točivých schodech na vyhlídku chceme vytvořit fotopoint, aby se tam lidé fotili a nepřelézali kvůli tomu zábradlí. Po dohodě se Správou KRNAP bychom rádi nabídli i možnost venkovního sezení,“ prozradil Deníku Tomáš Fotul.

Česká Poštovna na Sněžce, nejvýše umístěná stavba České republiky, změní majitele.
Poštovna na Sněžce se prodává, koupí ji podnikatelé z Jizerských hor