„Další cizí jazyk učíme už několik let jako volitelný, takže nás nové osnovy nepřekvapily. Nemusíme tedy ani hledat nové učitele. Jen přesuneme předměty v rozvrhu do povinných. Učíme je dvě hodiny týdně od sedmé třídy," řekl Petr Cvrček, ředitel ZŠ Nový Hradec Králové.

Jinde zase nechali děti vybrat, který jazyk se chtějí, mimo povinné angličtiny, učit. „Zájem měly děti o ruštinu a němčinu. Francouzský jazyk u nich neuspěl. V personální oblasti jsme problémy neměli, protože jsme velká škola a učitelé mají rozličné aprobace," potvrdila Lenka Novotná, ředitelka ZŠ Masarykova v Poličce.

Musí odhadnout cenu nákupu

Nově se také budou děti na prvním stupni povinně učit finanční gramotnost a dopravní výuku. „Pro nás to opět není novinkou. Finanční gramotnost jsme zapracovali do několika předmětů. Vyplývá to ze změn, které se kladou na žáky při výstupu ze základních škol," uvedl Petr Cvrček.

Absolvent základní školy tak bude muset například odhadnout a zkontrolovat cenu nákupu a vrácené peníze. Měl by také pochopit, že ne všechny věci si může koupit a také, co jsou to dluhy. V neposlední řadě musí bezpečně poznat dopravní značky.

„Některé prvky jsme přidali do matematiky, občanské výchovy, přírodovědy nebo předmětu s názvem Svět poznání, což je bývalá prvouka," vysvětlila Lenka Novotná.

Počty studentů na středních klesají

V Královéhradeckém kraji  už šestý rok klesá počet studentů prvních ročníků středních škol. „Před sedmi lety nastupovalo o tisíc prváků více než vloni. Pokles byl tedy velmi prudký. Letos očekáváme, že jich do prvních ročníků přijde zhruba stejně jako vloni, propad se pozvolna zastavuje," vysvětlila Táňa Šormova, krajská radní pro oblast školství.

V Pardubickém kraji odhadují, že na střední školy nastoupí 21 650 nových studentů. „Je to pouze odhad, přesný počet budeme znát na konci října," uvedl Jakub Rychtecký, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

Bezproblémového zahájení školního roku se dočkali také studenti Gymnázia a Střední odborné školy Hostinné, přestože jejich školu v červnu vyplavila velká voda. „Máme dovybavenou kuchyň, novou dlažbu v jídelně. Studenti v podstatě nic nepocítili. První ročníky jsem tradičně přivítala v aule a v nejbližší době je čekají adaptační kurzy, kde se mezi sebou lépe poznají," dodala Ivana Nedílková, ředitelka školy.