Dřív by to ani nešlo. Nově zvolené zastupitelstvo Pardubického kraje se dříve než v pátek sejít a dokonce zvolit novou krajskou vládu ani nemohlo. Teprve v pátek v 16 hodin odpoledne totiž skončila desetidenní lhůta pro podávání stížností na neplatnost voleb, zastupitelstvo bylo už v týdnu přitom svoláno na 17. hodinu.

Do poslední chvíle tak nebylo vůbec jisté, zda se zastupitelstvo uskuteční. Například v hradeckém kraji už jedna stížnost na volby je. Ty však tradičně mají mizivou šanci na úspěch.

„Museli bychom přesto zastupitelstvo zrušit a počkat na rozhodnutí soudu. Zastupitele bychom vyrozuměli všemi prostředky, které máme. Na toto riziko jsme upozorňovali i v pozvánce na jednání," řekl ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht.

Ale podařilo se, žádná stížnost na volby podána nebyla a vzhledem k hladkému povolebnímu vyjednávání je tak Pardubický kraj první v Česku, který má nové vedení hejtmanství.

Hejtmanem se tak stal opět Martin Netolický (ČSSD). Jeho sociální demokraté, kteří skončili ve volbách těsně druzí za hnutím ANO, se na koalici opět dohodli s lidoveckou Koalicí pro Pardubický kraj tvořenou KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníky a nově s ODS a Starosty a nezávislými.

Netolický byl včera jediným navrženým kandidátem na hejtmana. V tajné volbě získal hlasy 33 z 44 přítomných krajských zastupitelů. Zastupitelstvo má 45 členů.

Lídr lidovců Roman Línek  je opět prvním náměstkem, druhé křeslo náměstka připadlo lídrovi ODS Michalu Kortyšovi. V minulém volebním období byli náměstci hejtmana tři, kdy ho měla i ČSSD. Nyní jí stačí jen hejtman. V krajské radě budou mít sociální demokraté celkem tři zástupce, stejně jako Koalice pro Pardubický kraj. Dvě křesla radních připadnou ODS a jedno nejslabšímu STANu.

V Královéhradeckém kraji, kde přitom byla dohoda o široké koalici proti vítěznému hnutí ANO na spadnutí jako první v republice už pár hodin po volbách, se ustavující zastupitelstvo uskuteční nejspíš až za dva týdny, v pondělí 7. listopadu.

Zdejší krajská koalice je slabší než v Pardubickém kraji, disponuje těsnými 24 mandáty v 45členném zastupitelstvu. Je v ní zastoupena ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09. Hejtmanem má být lídr ČSSD Jiří Štěpán. V opozici je ANO a další tři strany.

Hejtman M. Netolický, (rozpočet a finance), 1. náměstek R. Línek (investice, majetek a kultura), náměstek M. Kortyš (doprava a dopr. obslužnost)
krajští radní: B. Bernášek (školství), V. Kroutil (zemědělství), R. Živný (sport a cest. ruch), P. Šotola (soc. věci), L. Valtr (zdravotnictví) a H. Štěpánová (fondy EU a reg. rozvoj)