V Jičíně novoroční detonace v Nové a Jiráskově ulici zalarmovala městské strážníky a státní policii. Před Hotelem Jičín vybuchla zábavní pyrotechnika po půlnoci, tlaková vlna vzápětí vysklila všechna okna protějšího domu, poškodila výlohu nedalekého papírnictví a pohromadě nezůstala ani všechna okna samotného hotelu. Podle tiskové mluvčí policie Hany Klečalové došlo při odpalování pyrotechniky k technické závadě, nešlo o úmysl. Provozovatelé hotelu se s majitelem poškozeného domu na místě domluvili na náhradě škody.

Doporučení policistů
„Při odpalování zábavné pyrotechniky by měli lidé dbát bezpečnostních opatření a především se držet návodu, aby nedošlo ke škodám na majetku nebo ke zranění. Pyrotechniku bychom měli nakupovat v kamenných obchodech a následně správně skladovat," radí tisková mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Spolumajitel Hotelu Jičín Jan Ent se rozhodně zodpovědnosti nebrání, i když se domnívá, že za nečekaným výbuchem je dělbuch, který odhazovali lidé u domu poblíž městského úřadu a s kterým zasáhli krabici s pyrotechnikou.

Konec rachejtlím

„Bylo nám moc líto především sousedů přes ulici, kteří byli v mrazech bez oken, škodu jsme jim uhradili. Naštěstí nedošlo ke zranění lidí," oddychl si Ent, pro kterého byl novoroční ohňostroj, pořádaný pro hosty hotelu, posledním.

„Poučili jsme se, nikdy za patnáct let sice žádné problémy s rachejtlemi nebyly, ale nyní s nimi končíme."