Od roku 1997 je členem ODS. Teď bude jejím předsedou v Královéhradeckém kraji. Martin Puš získal pro své zvolení 52 hlasů svých kolegů, kterých bylo celkem devadesát. S ním se o post ucházel starosta Trutnova Ivan Adamec.

Puš tak ve funkci nahradil Zdeňku Horníkovou, která po dubnovém jmenování viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu na post v čele krajské organizace ODS rezignovala.

Jak hodláte v poměrně krátkém časovém úseku napravit pošramocenou reputaci ODS?
Tak ono to zase tak krátké období není, i když to tak vypadá. Čekají nás volby, bude to hodně práce. Chci s voliči ale i s lidmi z ODS mnohem víc komunikovat, zjistit, co si vlastně přejí, aby se zlepšilo a pak na základě jejich odpovědí jednat. Příliš dlouho jsme si s důvěrou voličů hráli, až jsme o ni přišli.

Co si myslíte, že vám vaši voliči těžko odpouštějí?
Podle mě jim nevadí, když se nám občas něco nepovede. Spíš jim vadí naše ústupky směrem k politickému středu. Třeba zvýšení daní nám určitě voliči neodpustí.

Jak dnes vypadá krajská základna ODS, ubývají členové?
Ono je to vždycky v takových vlnách. Když se daří, tak samozřejmě členové přibývají. Nyní spíše odcházejí. Krajská základna v Královéhradeckém kraji má kolem tisícovky členů.

Kdo je Martin Puš
Martin Puš žije v Jičíně a má dvě děti. Vystudoval vysokou ekonomickou školu. Od roku 2002 až do června 2012 zastával funkci starosty města Jičína, před tím byl v radě a v zastupitelstvu. Z funkce starosty byl odvolán loni v červnu, na podzim se stal krajským zastupitelem. V ODS je členem od roku 1997. Od ledna pracuje pracuje pro společnost Revitalizace Kuks. Společnost Revitalizace Kuks založily v roce 2009 hradecký kraj a obec Kuks. Jejím cílem je přilákání turistů a rozvoj obce a areálu v okolí barokního hospitalu Kuks.