Na dopravních úřadech v celém Královéhradeckém kraji byly i včera problémy. Ani
v Hradci nebyl obvyklý provoz. V devět ráno si lidé vyzvedávali čekací lístek s dobou vyřízení před druhou hodinou odpolední.

„Přemýšlím, zda si zde to dlouhé čekání vytrpět," řekl zájemce o přepis auta. Pracovnice na informacích klientům na vysvětlenou říkala, že systém jde stále pomalu.

V Trutnově měli problémy zejména s databází osob při přehlašování aut mezi původním a novým majitelem. „Ne vždy se dotyčného člověka v databázi podaří nalézt. Jeho požadavek pak nemůžeme vyřídit. Funguje to tak na 60 procent," řekla pracovnice trutnovského registru vozidel.

Nejlépe podle ní systém nyní pracuje při vyřazování aut z evidence, při přihlašování nových aut a při dočasném vyřazování vozidel. Zájemce se včera dopoledne trutnovským úředníkům dařilo vyřizovat průběžně, někdo ale kvůli špatně fungující evidenci obyvatel musel odejít 
s nepořízenou.

Také v Náchodě měli včera dopoledne problémy se zjišťováním údajů z evidence obyvatel. „Na 100 procent systém stále nefunguje, i když to je lepší než minulý týden. Zájemce se daří vyřizovat, ale trvá to déle. Dopoledne se čekalo čtyřicet pět až šedesát minut," řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Fungování nového centrálního registru provázely od minulého pondělí, kdy byl spuštěn, opakované potíže a výpadky. Ministerstvo dopravy sdělilo, že bude po dodavatelské firmě požadovat zaplacení sankcí.

Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se v minulém týdnu nevyhnuly žádnému z nich.