V Bartošovicích byl po rekonstrukci znovuotevřen hraniční most přes Divokou Orlici do polského Niemojówa, v Mladkově pak nové odpočinkové místo pro turisty a také nová komunikace ze sousedního polského Kamenczyku. Obě investice z velké části zaplatila Evropská unie.

A to není vše.  Za další čtyři miliony, které uvolní Královéhradecký kraj, bude v Bartošovicích opravena příjezdová cesta ke zrekonstruovanému mostu. Ta je dlouhá jen několik set metrů, ale v současnosti je ve velice neutěšeném stavu, což je negativní vizitka při vstupu do Česka.

Obě investice nemají přínos jen pro obě hraniční obce. „Pomůžou celému regionu. Investice do infrastruktury jsou důležité, pomáhají nejen turistice, ale také obchodu. Pokud zde budou kvalitní cesty a dostatek přechodových míst, nebude pro obchodníky z obou stran hranice problém zavézt svým zbožím sousedy," řekl například Kostas Kotanidis, starosta Bartošovic.

Ne všichni místní jsou přitom ze vzrůstajícího provozu na zdejších silničkách nadšeni. Hodně to poznali při nedávném fotbalovém Euru v Polsku. „Řada řidičů vůbec nerespektuje omezení rychlosti a projíždí tu jako při závodech," potvrdili tehdy manželé Vanžurovi z Hradce Králové, kteří mají v Bartošovicích chalupu. Od převzetí cesty krajem si ale slibovali zlepšení jejího tristního stavu, čehož se snad dočkají.

„Ano, chalupáři si své rekreační objekty tady pořídili v 80. letech, kdy tato cesta nikam nevadla, a dnes mají pod okny provoz. Někteří řidiči tu jezdí rychle, protože lidé, kteří nerespektují pravidla, se najdou všude. Řešením ale nemůže být to, že se člověk uzavře před světem," podotkl starosta Kotanidis.

Ostatně, před 30 lety byly domy na obou stranách hranice stejně jako dnes vzdálené na dohled, ale kvůli železné oponě téměř nedosažitelné.   (zprav)