„Silvestrovský týden ve Špindlerově Mlýně je zatím vyprodán ze 60 až 70 procent. Tradičně jde o týden s největším náporem a i letos čekáme, že bude plno," řekl majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura.

Hoteliéři prý preferují prodej vícedenních pobytů a sehnat ubytování na jednu nebo dvě noci téměř není možné.

U silvestrovských pobytů, které jsou z celé sezony nejdražší, je podle Jandury možné ubytování ve Špindlerově Mlýně pořídit od 800 korun na noc. Vícehvězdičkové hotely však mají ceny i násobně vyšší. Například špindlerovský čtyřhvězdičkový hotel Harmony nabízí dvoulůžkový pokoj v týdnu od 26. prosince do 2. ledna za 7000 korun na noc. Levnější je vánoční týden, kde ceny ve středisku začínají na 450 korunách za noc.

Podobná situace je i v Peci pod Sněžkou. „Silvestrovský týden máme prodaný z 65 až 70 procent, vánoční asi z poloviny," řekla Petra Ponikelská z marketingu největšího peckého hotelu Horizont.

Ale nejen Krkonoše jsou v kurzu. Silvestrovský termín se zamlouvá i rok dopředu také v řadě středisek na Vysočině. Lidé si ale oproti dřívějším rokům rezervují často kratší pobyty.

„Silvestrovský týden je trvale obsazený, už asi osmým rokem k nám jezdí skupina, která využije celou kapacitu 50 lůžek, takže jsme bez problémů," uvedl provozovatel chaty Lucký vrch na Svitavsku Jiří Sypták. Jak dodal, jezdí sem spíše aktivní turisté, kterým stačí dva až tři dny. Silvestra se to však netýká. Za jednu noc zaplatí návštěvníci 210 korun bez ohledu na roční dobu.

„O silvestr je každý rok velký zájem. Lidé si ale častěji zamlouvají kratší pobyty, zřejmě mají méně peněz," přisvědčila manažerka hotelu Morava v Dolní Moravě na Orlickoústecku s 55 lůžky Irena Drnovská. Za silvestrovský pobyt tu dospělí hosté zaplatí od zhruba 3000 korun za tři noci do 4200 korun za šest nocí včetně programu a menu na poslední den roku. Cena je stejná jako vloni.

Zatím jen asi polovina ze 140 lůžek je dosud rezervována na konec roku v hotelu Atlas v Čenkovicích na Orlickoústecku. I zde si však stálá klientela zamlouvá pobyt i rok dopředu. „Většinou se to zlepší, až když napadne první sníh," řekl jeden z provozovatelů Ivo Ševeček mladší.

Zahájení lyžařské sezony však záleží na počasí. Minulý rok začala v Krkonoších 26. listopadu, kdy se rozjely části sjezdových tratí ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách. Naplno se však sezona loni rozběhla až kolem 10. prosince.