K nejznámějším příběhům současnosti patří dění v Maršově u Úpice. Jedna z nejmenších obcí v regionu chce svou zvonici přesunout. Chátrá a na stávajícím místě ji zastiňuje budova bývalé školy. Lidé chtějí mít z památky opět dominantu, a tak ve všelidové anketě dali starostce svolení k přesunu.

Ten však zkomplikovaly požadavky úřadů. Plánovaný přesun stále neproběhl. „Nakonec jsme se ale s památkáři domluvili. Máme posvěcení k přesunu, ale musíme znovu vyřídit stavební povolení,“ říká Jitka Vítková, starostka Maršova u Úpice. Maršovská zvonice měla na jiné místo putovat už letos, dohady s památkáři transport odložily. Lidé se však mají dočkat už v příštím roce.

Obce své zvonice opravují téměř všude. Stavebně unikátní konstrukci už léta obnovují také v nedaleké Rtyni v Podkrkonoší. Od roku 2014 mění na ojedinělé stavbě svého druhu specializovaná firma dřevěné trámy. Do zvonic nedávno investovali také třeba v Libňatově, letos se investic do ochrany památky dočkají také lidé v Havlovicích.

Zvonice patří k typickým památkám Podkrkonoší, obvykle se řadí k nejstarším stavbám v obcích. Třeba v Havlovicích letos na rekonstrukci zvoničky vyčlenili v rozpočtu hned 400 tisíc korun. Zastupitelé v sousedním Libňatově zase vyjednávají o vybudování chybějící přístupové cesty k památkově chráněnému objektu, který lidé považují za místní dominantu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu úseku dálnice D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří. Silnice v délce 7,15 kilometru bude stát 1,5 miliardy korun bez DPH a hotova by měla být do konce roku 2021.
D11 „zablokovali“ hradečtí úředníci