Program Czech Snow Polo Masters 2016 je rozprostřený do pátku a soboty, kdy diváky čeká bojovná atmosféra soutěžících a na sněhu dvacet jihoamerických pólo poníků. Těch má každý hráč několik, většinou s jedním neodehraje více jak 2 úseky hry.

Nejlepšího koně si nechává na závěrečný úsek, který bývá většinou rozhodující. V pátek se začíná v deset hodin, v sobotu o hodinu déle.

Špindlerovský turnaj se koná již potřetí a je jeden z mála svého druhu na světě.

Další se konají ve švýcarském Sv. Mořici nebo rakouském Kitzbühelu. Koňské pólo na sněhu se začalo hrát oficiálně v roce 1985 ve Švýcarsku, a sice na zamrzlém jezeře St. Moritz, od té doby se postupně rozšiřuje.

V pólu soutěží speciálně vyšlechtění koně, kterým se říká pólo pony. Jedná se o křížence argentinských criollos a anglických plnokrevníků. Musí být odolní, rychlí, chytří a obratní.

Na Czech Snow Polo Masters jsou přihlášeny tři tříčlenné týmy, většina hráčů je z Anglie. Své zastoupení tu bude mít ale i Saudská Arábie, Dánsko a Česká republika. Nejmladší účastníkem  bude jednadvacetiletá hráčka z Polska, Marta Mirka, která tu absolvuje první turnaj na sněhu.

Polo je tvrdým sportem. Pravidla umožňují vytlačit jezdce z boku koněm na koně a dokonce i rameno na rameno. Chrániče jsou nutností. Ale nedotknutelným je v pólu kůň. Všechna pravidla dbají na jeho absolutní bezpečnost a pamatují na fauly pálkou, křížení dráhy a jakékoliv další ohrožení nebezpečnou hrou jsou zapovězeny.