Od chvíle, kdy odešel dnes 67letý Karel Shejbal z Kostelce do důchodu, nemá, jak říká, na nic čas.

Neustále ho zaměstnávají vnoučata, která jemu s manželkou „strkají" jejich děti na hlídání. Navíc si konečně začal plnit své letité sny se zahrádkou za svým rodinným domem a se svou truhlářskou dílnou.

„Konečně jsem přišel na to, proč se říká, že důchodci nemají čas. Jsem na tom stejně. Věnuji se všemu, co jsem doposud kvůli práci zanedbával. A věřte, že je toho víc než dost," směje se Plíhal.

Jeho práce mu totiž bývala koníčkem, takže na soukromé záliby mu dříve moc času skutečně nezbývalo. Vzděláním zemědělského ekonoma ho zaměstnání bavilo tak, že v jedné velké soukromé hradecké firmě na částečný úvazek přesluhoval ještě několik let po dosažení důchodového věku.

Prostě a jednoduše – zaslouženého odpočinku si užívá. Zvelebuje si domeček na kraji městečka, neustále je zavřený v dílně a když se venku na jaře udělá hezky, kvete mu zahrada jako nikdy předtím.

„Štve mě teď ta zima, to se nedá pořádně nic dělat. Už aby byl duben," přeje si.

Jediným minusem je o něco méně peněz, než měl s manželkou dříve. „Je to teď trochu skromnější, ale vůbec si nestěžujeme. Vždyť máme v součtu měsíčně dvacet tisíc, což nemá kolikrát kdejaký dělník ve fabrice," říká.

A je to stále dost na to, aby z těchto peněz ušetřil na spoření a aby také podělil děti a vnoučata. Ti teprve obracejí každou korunu. A nepatří tak ani k těm seniorům, jejichž nejoblíbenější četbou jsou letáky obchodních řetězců, aby v nich potom skupoval balíky másla a jogurtů.

„Mám knihovnu plnou knížek, na které jsem dřív neměl pořádně čas. Teď to doháním. Za poslední rok jsem jich přelouskal patnáct," chlubí se muž.

Nejvíc ze všeho je Karel Shejbal rád, že má konečně čas si užívat volných chvil se svou manželkou. Ta odešla do důchodu už tři roky před ním. Jezdí na výlety, na léto plánují společnou dovolenou v Chorvatsku s několika malými vnoučaty. Bez dětí. Rodiče malých ratolestí si od náročné výchovy oddychnou na dovolené se svými známými.