Paní Věnceslavě Dufkové ze Stavu na Novopacku je pětadevadesát. Ve svých letech je stále akční, sleduje tisk, neztrácí přehled a dobře si rozumí i s mobilním telefonem. O tom, zda se nechá očkovat, zatím moc neuvažovala.

„Říká, že už to nebude potřebovat,“ tvrdí její syn Milan, který o babičku pečuje. „Já jsem si myslel, že ano, že ji necháme oočkovat. Budeme o tom ještě debatovat,“ nevzdává se. Sám je rozhodnut, že očkování podstoupí. Přihlášení do registru ale přenechá synovi.

V Miletíně na Hořicku jde na pomoc seniorům radnice. Nabízí jim, že registraci za ně zařídí. Navíc je do očkovacího centra doveze, a to na náklady města.

Penzistka. Ilustrační foto.
Kam jdou vaše daně? Nejvíce peněz spolknou důchody, školy a silnice

„Už se nám přihlásilo dvacet zájemců. Přibíráme nově ještě lidi z okolní Rohoznice,“ hlásí se starosta Miletína Miroslav Nosek k smysluplnému počinu. Podotýká, že při registraci musí uvést všechny potřebné údaje, co se týče anamnézy v pokynech zatím žádné požadavky nejsou. „Už jsem studoval registraci, je podle mého mínění hodně složitá. Myslím si, že i mladší lidé s tím budou mít problémy,“ přiznává M. Nosek. V této fázi zatím netuší, kam budou seniory z Miletína k očkování dovážet.

Přesné pokyny v této chvíli nemá ani Tomáš Sláma, ředitel jičínské nemocnice, kde funguje vakcinační centrum. „V příštím týdnu máme zaplněný nás interní očkovací registr. Nyní vám nedokážu víc upřesnit, očkovat veřejnost budeme podle volné kapacity a podle přihlášení do celostátního registru,“ konstatuje.