Další osud jednadvaceti středních škol a učilišť v kraji je po pondělku zpečetěn. Krajští zastupitelé schválili po více než čtyřhodinovém a emotivním jednání, na kterém se ozýval pískot i potlesk, jejich slučování. K němu přikročili kvůli nedostatku studentů.

Pro bylo nakonec čtyřiadvacet zastupitelů, proti jich hlasovalo 21 a nezdržel se nikdo. Na jednání dostali prostor také ředitelé dotčených škol, studenti i starostové měst, ve kterých se školy nacházejí. Nikdo z nich nebyl s návrhem spokojen. Starosta Lázní Bělohrad dokonce označil náměstkyni pro oblast školství Martinu Berdychovou (Východočeši) za „strůjce všeho zla“. A nelibě se k návrhu stavěli také zastupitelé ANO 2011, KSČM, SPD s SPO a Piráti se Stranou zelených - ostatně všichni jejich zastupitelé hlasovali proti.

Jedna z největších kritik zaznívala z úst bývalé náměstkyně pro oblast školství Táni Šormové (KSČM), která optimalizaci „neprotlačila“ v minulém období. V pondělí přednesla několik protinávrhů. Žádný však neprošel. Odpůrci slučování poukazovali hlavně na nekoncepčnost a nepřipravenost návrhu.

Odpůrcům navzdory: Střední školy a učiliště čeká slučování

Na Rychnovsku se tentokrát slučovat nebude, v hradeckém okrese se slučování dotkne čtyř škol. A ani v jednom případě se rozhodování neobešlo bez kritiky.

Od 1. července příštího roku se spojí Střední škola potravinářská ve Smiřicích se Střední školou služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové, která bude nástupnickou organizací.

Podle bývalé radní pro oblast školství Táni Šormové (KSČM) by však bylo logičtější sloučit smiřickou školu se Střední školou řemeslnou v Jaroměři.

„Tato škola není ještě v červených číslech, ani finančně, ani v počtu žáků, ale je počtem dětí na hraně. Do dvou let může mít problémy,“ uvedla. Její protinávrh, aby bylo posouzeno, zda by nebylo lepší sloučit tyto dvě školy, však zastupitelé smetli ze stolu. Podle současné náměstkyně hejtmana a radní pro oblast školství Martiny Berdychové (Východočeši) je varianta spojení smiřické a hradecké školy lepší. „Do Smiřic přesuneme část výuky v Hradci, předpokládáme, že nějakou budovu v Hradci opustíme. Obory se nám zdály bližší,“ uvedla.

Ilustrační foto
Návrh na optimalizaci škol přes vyjádřenou nevoli prošel

Nový Bydžov: Hra s nemovitostmi?

Emoce vířila také situace kolem středních škol v Novém Bydžově. Kraj posvětil sloučení místního gymnázia a Vyšší odborné školy a Střední odborné školy.

Monika Štayrová (ANO 2011) se postavila na stranu druhé z nic. „Nesouhlasím s tím, aby nástupnickou organizací bylo gymnázium. Dle mých informací tady převážily ekonomické zájmy dalších zapojených subjektů, které se týkají nemovitostí dotčených škol. VOŠ a SOŠ je organizačně složitější, je plátcem DPH, má doplňkovou činnost a realizuje dotační projekty,“ uvedla zastupitelka s tím, že podává protinávrh, aby se situace obrátila. Ani ten ale neuspěl. Před zastupiteli vystoupila také Ivana Sedláková, učitelka z novobydžovské ekonomky. Podle ní i dalších zaměstnanců je slučování připraveno špatně a nejsou známy jeho ekonomické důsledky.

„Obě školy mají více než stoletou tradici, naše škola byla otevřena v roce 1884. V roce 1913 byla pro školu postavena nová budova. Ta je do současnosti vybavena a uzpůsobena na výuku ekonomických oborů včetně nového vzdělávacího centra. Součástí školy je i svépomocí postavená tělocvična. Společně s přilehlým sportovním areálem je nezbytná pro výuku našich žáků v programu Management sportu,“ popsala s tím, že stěhování školu o sportoviště připraví a sníží to kvalitu výuky. „Podle nás to povede k uzavření naší školy,“ dodala. Proti slučování se staví zaměstnanci ekonomky i studenti, kteří začali dokonce podepisovat petici.

Emocí bylo na jednání ale mnohem více. Kritici optimalizace upozorňovali na nekoncepčnost, špatnou přípravu a také vysoké náklady, které s sebou přinese. Někteří současné vedení kraje obviňovali z ne zcela čistých zájmů, co se týká obsazování nově vzniklých ředitelských pozic.

Vedení kraje i zastupitelé, kteří hlasovali pro slučování, to však omítali. „Nikoho to netěší, ale čísla hovoří jasně. Vždycky bude někdo naštvaný, kdyby se sáhlo na gymnázia, to by bylo teprve dusno,“ reagoval Ivan Adamec (ODS) na kritiku některých přítomných, že by bylo lepší omezovat počet studentů na gymnáziích.

„Vizí restrukturalizace sítě středních škol v kraji je reagovat na demografický vývoj, který zapříčiňuje nedostatečné naplnění kapacit škol a s ním spojené snižování nároků, a tedy i kvality vzdělávání,“ uvedla již dříve náměstkyně Berdychová. Školy loni nabízely dohromady 9278 míst, z posledních ročníků základních škol přitom vyšlo jen 4158 žáků. „Kroky směřující ke sjednocení středních škol a učilišť povedou ke snížení celkového počtu nabízených míst v prvních ročnících středních škol o 1987 míst, přitom zůstane zachována výuka na všech stávajících místech. V žádném z měst školu nerušíme,“ dodala Berdychová.