Až dva a půl tisíce lidí brázdí v těchto dnech sjezdovky v Deštném v Orlických horách. Začaly jarní prázdniny a kromě toho panují na horách dobré podmínky.

„Dva a půl tisíce lidí je špička, na kterou se dostáváme, když není obleva a je dobré počasí. Tito lidé nejsou na kopci naráz, je do toho zahrnut dopolední, ale třeba i večerní provoz,“ uvedl Petr Prouza z deštenského ski areálu.

V tom se letos otevřela zcela nová lanovka. Počet přepravených lyžařů však nijak neovlivnila.

„Nestavěli jsme ji kvůli navýšení kapacity, ale kvůli tomu, že jsme nějaké lanovky rušili. Chtěli jsme moderní zařízení,“ podotkl Prouza.

Podle něj Deštné nápor milovníků zimních sportů zvládá a problém není ani s parkováním. „Máme k dispozici parkoviště a když nestačí, mohou lidé parkovat i na upravených, zamrzlých loukách. Trochu problém je to při oblevách, ale tam se zase v podstatě vylučuje velká návštěvnost,“ vysvětlil s tím, že ruch kolem sjezdovek se ani přespříliš nedotýká místních obyvatel.

„Většina jich žije mimo tuto lokalitu, naopak to obci a lidem přináší finance,“ dodal Prouza.

Ministerstvo pro místní rozvoj. Ilustrační fotografie.
Rokytnice kvůli demolici kasáren zažádala ministerstvo o dotace

S parkováním u sjezdovek v Deštném sice problém není, o kus dál na Šerlichu však panuje jiná situace.

Parkoviště na hřebenu nedaleko Masarykovy chaty v zimě využívají především běžkaři, kteří se právě z horského hřebenu vydávají na oblíbené turistické trasy a opětovně se sem vracejí a také lyžaři, kteří míří na sjezdovky do polského Zielence. „Kapacita současných parkovišť absolutně nedostačuje nynějšímu náporu řidičů, kteří po obsazení míst povolených ke stání zaparkují svá auta kdekoliv,“ uvedla tisková mluvčí policie Alena Kacálková.

Na Šerlichu proto v poslední době policisté nadělují botičku za botičkou.

Řidiči totiž stojí na silnici tak, že blokují průjezd sanitek. To se stalo i předminulý víkend. Kvůli zablokované komunikaci se nemohla dostat ke zraněnému lyžaři posádka záchranářů.

Uplynulý víkend zase policie lyžařům doporučila, aby místem ani neprojížděli. Konal se tu totiž 34. ročník Orlického maratonu, na který přijely stovky závodníků.

Pekárna na Plechu.
I zákusky a dorty mohou být „šité“ na míru zákazníkům