„Je rozhodnuto, že stávající most bude do 7. července odstraněn," informoval jaroměřský starosta Jiří Klepsa. Zastupitelé  jednali o tom, zda se zrekonstruuje současný most, postaví se jeho replika anebo zda labské břehy spojí zcela nový. Nakonec to bude zřejmě poslední z uvedených variant.

Jaroměřští most přes Labe postavili už v roce 1884. Od té doby žil spolu s městem život jeho obyvatel. Lidé po několik generací po jeho železné konstrukci překračovali řeku, když potřebovali na náměstí, vraceli se v podvečer ze šichty domů nebo chtěli trávit krásné chvíle v parku na  břehu. Tlapaly po něm i nožky školáků ze Základní školy Na Ostrově, která leží hned za ním. To vše až do noci, kdy rozvodněné Labe rozlomilo kamenný pilíř, který přitom v minulosti vydržel i mnohem větší povodně. Následně se jedna ze zavěšených bočních železných lávek zřítila do řeky  (na snímku den poté).

Je to zvláštní osud historické památky, neboť právě v den, kdy se zřítila, se měly boční lávky začít opravovat. Byly totiž v nedobrém stavu, a proto se už dříve uzavřely. Den před povodní si ještě most zahrál ve filmu. Filmaři na něm natáčeli  záběry školáků pro nový snímek Něžné vlny.

Možná až nyní, když obyvatelé musí na náměstí ujít mnohem delší kus cesty, protože most je zavřený, si uvědomili, jak dobře jim sloužil. Dva kusy zřícené lávky jsou už odstraněny, pryč však bude muset i hlavní část mostu, která váží 150 tun.   (bed, jim)