Neuvěřitelnou remízou skončila čtenářská anketa na stránkách Deníku, zda by se v pondělí měly otevřít obchody, služby a hospody. Vláda tváří v tvář nepříliš se snižujícím koronavirovým číslům váhá.

Z více než 2000 tisíc hlasujících čtenářů z našeho kraje byla do dnešních 18 hodin přesná polovina pro uvolnění opatření od pondělí, druhá polovina je naopak proti.

Konkrétně, 41 % čtenářů si přeje, aby se obchody, služby a restaurace konečně otevřely tak, jak by odpovídalo 3. stupni v protiepidemiologickém systému PES. Tedy tak, jak vláda ještě před týdnem počítala. A dalších 9 % je pro ještě radikálnější rozvolnění, „pustili“ by všechno.

Naopak 38 procent našich respondentů by se vším ještě počkalo, 4 % lidí by otevřela jen školy a zbylých 8% i obchody a služby, ale zatím bez restaurací.
Obrovský rozptyl názorů „od A až po Z“ je patrný i z komentářů čtenářů. Pikantní spor se vede mezi muži a ženami o hospody a kadeřnictví. Mnozí pánové preferují zprovoznění výčepů na úkor kadeřnictví, dámy obráceně.

Zajímavý a až úsměvný byl ale už samotný průběh čtenářského hlasování v anketě.

Ve čtvrtek odpoledne, když se na facebookových a internetových stránkách Deníku rozjela, bylo po prvních stovkách hlasů rozložení názorů zhruba stejné jako před včerejším mezisoučtem: tedy půl napůl mezi zastánci a odpůrci rozvolnění.

Večer a v noci na pátek však získali výrazně navrch zastánci otevření obchodů a především hospod. Vyplývalo to i ze stanovisek v čerstvě přidávaných komentářích.

Síly obou táborů se zase rychle vyrovnaly během dnešního pracovního dopoledne. Do večera se už pak na výsledné remíze s přibývajícími hlasy nic nezměnilo.

Až to vypadá, jakoby se právě večerním respondetům, kteří místo ve své oblíbené hospůdce kvůli zákazu vycházení seděli doma, zastesklo po pěnivém večerním moku a tolik týdnů chybějícím setkání s přáteli…

Epidemiologická čísla ale na východě Čech nyní rozvolnění, narozdíl od Prahy, skutečně nepřejí. Nově zjištěných nakažených tu sice každý den ubývá, ovšem prakticky stejným tempem, jakým se snižuje i počet testovaných.

Na epidemiologickém stupni 3, který by umožňoval podle modelu PES pondělní uvolnění opatření, je z východních Čechách pouze okres Pardubice, všechny ostatní okresy jsou na „čtyřce“. A Trutnovsko s Náchodskem se nově dostaly dokonce na nejrizikovější, pátý stupeň.

O tom, co se v pondělí (ne)stane, rozhodne v neděli vláda. Bude to dlouhé čekání.

Ilustrační foto
Měl by stát otevřít v pondělí obchody a hospody? HLASUJTE!

HLASOVAT A PŘIDÁVAT SVÉ NÁZORY MŮŽETE I NADÁLE..