První československý ministerský předseda Karel Kramář znovu kráčel podhorským krkonošským městečkem. Kolem rodného domu na náměstí, kam mu umístili bustu ještě za jeho života, a přepychové Kramářovy vily, která se během druhé světové války proměnila v nacistickou Gauschule (župní školu), později zotavovnu ROH a hotel Větrov. Nevynechal ani vysocké divadlo, v němž se hraje už 232 let.

„Karel Kramář nebyl jako významný politik tolik historicky doceněn, byť se zasloužil o vznik našeho státu. Jsem přesvědčen, že by si zasluhoval větší pozornost při 100. výročí republiky. Všimněte si, že se o něm při tomto jubileu příliš nehovoří,“ připomněl Vladimír Mátl z Jihlavy, člen divadelního spolku Zmatkaři z Dobronína.

Elegán v žaketu

V sobotu přijal roli Kramáře politika. „Byla veliká čest zprostředkovat lidem takovou osobnost. Bylo to příjemné. Moc si vážím, že mě Svatka Hejralová oslovila a dala mi možnost prezentovat se jako Karel Kramář,“ cenil si role historicky prvního ministerského předsedy. „První republika mně byla vždycky blízká. Už jako malý kluk jsem hltal filmy pro pamětníky. Když jsem se dneska oblékl do žaketu, tak jsem okamžitě o dvacet kilo zhubl a uvědomil si, že tehdejší móda měla něco do sebe, pánové působili elegantně,“ přiznal Vladimír Mátl.

Kvůli jeho podobě s Kramářem ho oslovila na Krakonošově divadelním podzimu ve Vysokém nad Jizerou ředitelka národní přehlídky Svatava Hejralová, hlavní organizátorka víkendových oslav 100. výročí republiky. „Pozvala mě na skleničku a zeptala se, jestli jsem si někdy všiml, že jsem podobný Kramářovi,“ zůstal tehdy překvapený ochotník z Jihlavy.

Kvartet Kramářů

Stejně si vybrala také představitele Kramáře v dalších zásadních etapách jeho života a také představitelky manželky Naděždy. Lidé ve Vysokém tak měli možnost potkat slavného rodáka jako jinocha, odjíždějícího na studia do Prahy, manžela a seniora na sklonku života. „Vymyslela jsem si čtyři Kramáře na důležitá období jeho života a snažila se vystihnout čtyři klíčové fáze: dětství, manželství, politiku a stáří,“ vysvětlila Svatava Hejralová, ředitelka Krakonošova divadelního podzimu a členka místního ochotnického souboru. „Zajímavé je, že jsem našla Kramáře z celé republiky. Pouze ten nejmladší je z Vysokého. Druhý je ze Štítiny na Opavsku, třetí z Jihlavy a čtvrtý z Dobřichovic u Prahy. Paní Naděžda je jedna z Jilemnice a druhá z Němčic na Hané,“ upřesnila.

Herní krajinu Pecka ve Velké Úpě v nadmořské výšce 1062 metrů otevře slavnostní program v sobotu 21. července.
To bude Pecka! Tobogán parožím jelena sveze první návštěvníky

Opomíjená osobnost

Karel Kramář byl podle Hejralové nesmírně chytrý, vzdělaný a charismatický člověk. „Jako politik není doceněný. Vážím si na něm, že byl čestný a přímý. Stál si za tím, co říkal. Celý život byl profesionálním politikem. Ale takovým, který nikdy nepřevlékl kabát. Neměnil své názory, byť začínal v Rakousku-Uhersku a končil v Československu. Neustále chtěl, aby český národ měl větší uznání ve světě, aby se vědělo, že v srdci Evropy existují lidé, kteří něco umí. Pro Vysoké znamená největší osobnost. Přitom od roku 1938 jako by neexistoval. Až posledních deset let se začíná připomínat,“ upozornila hlavní organizátorka oslav.

S tím souhlasí i starostka Vysokého nad Jizerou Lucie Strnádková. „Myslím, že zájem lidí byl o víkendu tak velký, protože v uplynulých desítkách let neměli šanci se o Karlu Kramářovi běžně něco dozvědět. Pokud si pamatuji, tak ve škole se o něm prakticky neučilo a většina lidí může říct patrně totéž. Protože je to náš rodák, zaměřili jsme se při oslavách 100. výročí republiky na něj,“ řekla.

Oslavy 100. výročí pořádalo město společně s divadelním spolkem Krakonoš. Začaly v pátek přednáškou Martiny Lustigové, autorkou knihy o Karlu Kramářovi, uctěním památky Kramářových rodičů u jejich hrobky na místním hřbitově, a premiérou divadelní hry Petra Pýchy Republika za koně a fotbal v podání vysockých ochotníků pod režijním vedením Svatavy Hejralové.

Přístupná Kramářova vila

Účastníci oslav ocenili, že měli možnost nahlédnout do Kramářovy vily, postavené v letech 1927-1930. Dnes funguje jako hotel s restaurací. „Má úžasného genia loci. Navzdory stavebním úpravám v minulých dobách si zachovala svého ducha. Dříve jsme tam zpravidla bydleli při divadelních přehlídkách, do noci se sedělo na chodbě, povídalo a zpívalo. Moc nás mrzelo, že vila byla určitou dobu zavřená. Proto jsme rádi, že je znovu otevřená,“ uvedl Vladimír Mátl. „Předposlední nájemce silně poškodil pověst Kramářovy vily, když vybíral od lidí peníze přes slevové portály, aby je sbalil a utekl. Takových případů bylo víc a řešila je policie. Teď je znovu otevřená novým provozovatelem druhou sezonu. Jsme rádi, že nám umožnil prohlídky, i když byl asi vyděšený, že se tam valí tolik lidí. Bylo jich hodně, kteří se do ní přišli podívat,“ řekla Svatava Hejralová.

Dětská léčebna Vesna v Janských Lázních získala moderní lichtenštejnský přístroj Bemer pro fyzikální cévní terapii.
Vesna má moderního pomocníka. Pomůže léčit záněty, popáleniny i dýchací nemoce