Vlastimil Pechanec odsouzený a potrestaný za rasovou vraždu bude kandidovat v podzimních krajských volbách za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Soud jej poslal před 12 lety na 17 let do vězení za smrt Roma Oty Absolona ve Svitavách, propuštěn byl podmíněně po dvou třetinách trestu.

„Bral bych funkci se vztahem ke sportu, pomáhat tomu, aby bylo víc hřišť pro děti a byla práce pro lidi, což je v jihovýchodní části Pardubického kraje velký problém. Taky bych chtěl podpořit obchvat Svitav a stavbu silnice R35," uvedl Pechanec.

Svitavský kandidát je recidivista, už před rozsudkem pro vraždu byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví. Podle soudů zaútočil v roce 2001 nožem na Otu Absolona, když na diskotéku ve Svitavách přišla skupina Romů. Bodl ho dvakrát do břicha, třicetiletý Absolon na následky zranění zemřel. Pechanec podle soudu před útokem Romovi rasisticky nadával a následně zcela bezdůvodně zavraždil mladého člověka jen proto, že byl jiné rasy. Po Absolonovi zbyly dvě malé děti a těžce nemocná družka, která zemřela o rok později. Pechanec trvá na tom, že to nebyl on, kdo vraždil.

Předloni byl podmíněně propuštěn a loni soud vyhověl obhajobě, která požadovala znovu prozkoumat biologické stopy na noži, jejž považuje za vražednou zbraň.

V prosinci soud konstatoval, že důvody pro obnovu procesu nejsou. Další pokračování soudního řízení bude po vyhotovení nového znaleckého posudku, na který obhajobě chybějí peníze.

V. P., to je ikona nacionalistů, kvůli které se demonstrovalo

Hradec Králové - Bude kandidovat za Dělnickou stranu, tedy za partaj, ke které má už z podstaty blízko.

Vlastimil Pechanec, jenž si odseděl jedenáct let za vraždu Roma Oty Absolona vždy patřil k hnutí skinheads, tím se ani netajil. A Dělnická strana je všeobecně známá xenofobními výstupy.

Pechanec už se navíc některých jejích akcí účastnil. Například v červnu minulého roku se konalo v Brně setkání uskupení nazvaného Dělnická mládež, jež přísluší právě ke straně, za niž bude Pechanec kandidovat v letošních krajských volbách.

Při pochodu Brnem podpořil mladé neonacisty - Dělnický mládež se celkem otevřeně hlásí k fašistickým ideálům – také Pechanec. Samozřejmě byl v centru dění, pro své následovníky je totiž právě kvůli vraždě, o níž stále tvrdí, že ji nespáchal, ikonickou postavou.

Důkazem toho jsou také demonstrace, které se během jeho uvěznění konaly ve Svitavách, odkud pochází. Celkem osmkrát, naposledy v roce 2013.

Příznivce lákal na pochod sám odsouzený. „Zveme spoluobčany se smyslem pro spravedlnost, pravdu a svobodu na osmý ročník veřejného protestu s pochodem proti bezpráví, politickým procesům současnosti, pozitivní diskriminaci, korupci, nespravedlivému odsouzení svitavského patriota a nacionalisty Vlastimila Pechance ke dvanáctému výročí od jeho uvěznění a za obnovu jeho procesu," napsal.

V první letech jezdily do Svitav stovky skinheadů, později desítky. Ve volbách dostanou další šanci Pechance podpořit…