Během víkendového dopoledne se v zámeckém parku sešlo na tři desítky lidí, aby společně posnídali. Deky, bábovka, lívance, placky, domácí chléb i sýr. Přátelská atmosféra. Prostě ideální piknik. Jenže tenhle měl ingredienci navíc. Šlo o happening při příležitosti Světového dne pro fair trade, který se slaví v sedmdesáti zemích světa. Jedním z cílů je spravedlivý obchod založený na partnerství. Společné hodování proběhlo i na dalších místech v kraji. Zapojili se lidé v Jaroměři, Jilemnici, Náchodě, Turnově i v Hradci Králové.

Koncept je jednoduchý. Přinesete si deku a připravené jídlo, obsahující domácí, lokální či férové přísady. A špetku lásky. Tím vším účastníci demonstrují postoj, že původ a skutečná cena potravin jim není lhostejná. Vyjadřují tím podporu lokálním a fairtradovým pěstitelům. Dávají najevo svůj zájem o koupi produktů vyprodukovaných v důstojných podmínkách.

„Jde mi především o to, aby lidé přemýšleli, co si kupují," říká organizátorka místní snídaně Monika Crhová. Přítomní si vyměňovali recepty na domácí sýry, chléb a další dobroty.

Příchozí sdíleli při ochutnávání dobrot zkušenosti z domácností a přišla řeč i na obsahy nákupních košíků. „Snažíme se. Problémem je vyšší cena. Domů kupujeme hlavně fairtradové kakao. Máme svoji zahradu a vejce bereme od místního dodavatele," popisuje osobní praxi Hana. Účastníci si povídali o běžných spotřebitelských zvyklostech. „Sice v Jičíně navštěvuji trhy, ale je škoda, že skutečně lokální produkty nejsou nijak označené," postěžovala si Pavla. „Je skvělé, že ve městě již několik měsíců funguje obchod, kde nabízejí třeba na obiloviny papírové či látkové obaly, které můžete opakovaně použít při dalším nákupu," popisuje možnost, jak snížit podíl zbytečného odpadu, Monika. „Jsem ráda, že se třeba bio nebo férové výrobky dají běžně sehnat v řetězcích," podotýká Jana. Monika uvádí, že supermarkety obecně bojkotuje.

Férový výrobek lze poznat podle ochranné modrozelené známky nebo logu přímo na obale. Certifikace, i přes stanovený záměr, se stává předmětem diskusí. Obdobně jako tomu je například u označení bio.

„Ze začátku jsme o to usilovali. Koncept fair trade hodnotím kladně. Získat certifikát je bohužel velmi komplikovaná a nákladná cesta. Ačkoli farmáři, od kterých kupujeme kávu, certifikaci nemají, princip férového obchodu naplněn je. Naším ukazatelem je kvalita," přibližuje problematiku Jan Perner z Novopacké pražírny.

„Jde o to, co vnímáme jako normu. Všechny současné často vysmívané eko trendy a certifikace, chápu jako postupný návrat k tomu, co je normální," připojuje se do diskuse v kavárně Pavel.