Cílem projektu je vedle prezentace pivovarů i propagace historie, památek a přírody celého regionu pod Orlickými horami. Do projektu jsou dále zapojeny pivovary v Dobrušce a v Rychnově nad Kněžnou a letovisko Studánka u Rychnova.

Pivní cyklostezka z Dobrušky do Rychnova a na Potštejn s odbočkou do Studánky má vlastní značení s asi stovkou značek. „Využívá turistických cest a cyklistických cest, ale minimálně z jedné třetiny vede po vlastních, zatím neobjevených stezkách," uvedl majitel rychnovského pivovaru Jan Mikš.

Mezi Dobruškou a Rychnovem a mezi Rychnovem a Potštejnem má trasa vždy dvě varianty. Přímá trasa mezi nejseverněji položenou Dobruškou a Potštejnem na jihu má asi 47 kilometrů. Stezka má malé převýšení a měli by ji zvládnout i méně zdatní cyklisté.

Náklady pivovarů a letoviska Studánka na zbudování stezky Muthsam přesáhly 100 tisíc korun. Cyklisté mohou po cestě sbírat razítka do mapy, kterou získají v každém ze tří pivovarů. Absolvování trasy mohou dokladovat i přes facebook.