Konec testování v sociálních zařízeních a domovech seniorů. Preventivní vyšetření na covid 19 prostřednictvím antigenních testů má podle vládního nařízení skončit pro uživatele zařízení 3. prosince, pro zaměstnance 12. prosince. Poskytovatelům sociálních služeb nařídila vláda testování od 4. listopadu.

„Jsme samozřejmě rádi, i když naši klienti o tom ještě nevědí. S testováním jsme ale problémy neměli, všichni byli velice trpěliví a zatím testy nikdo neodmítl,“chválí klienty domova seniorů v Milíčevsi ředitel Pavel Jór. Domov je světlým místem na covidové mapě. Od začátku epidemie se zde neobjevil ani jeden případ nákazy, a i nyní, po třetím kole antigenních testů, tu mají všechny výsledky negativní.

Testování na koronavirus
Hradecký Domov U Biřičky ukončil karanténu. V zařízení už nejsou žádní nakažení

„Poslední testování nám končí 3. prosince, takže absolvujeme už jen dvoje testy. Nyní budeme čekat na rozhodnutí ministerstva, které bude jednat o možných návštěvách,“ pokračuje ředitel, který čeká na podrobnější informace.

Podle Jóra by se návštěvníci museli při příchodu podrobit antigenním testům, které musí uhradit společně s ochrannými pomůckami.

„Je otázkou, zda rodinní příslušníci budou ochotni vydat za každou návštěvu takový objem peněz. Test stojí 250 korun, pak respirátor, rukavice, oblek, a když přijdou tři z rodiny, tak dají za jednu návštěvu minimálně 1500 korun. Uvidíme, co vláda vymyslí,“ čeká Pavel Jór na výsledek jednání.

Připomíná, že ústav musí také zavést objednávkový systém a zajistit návštěvy provozně.

„Za tatínkem do domova půjdu jak jen to bude možné. Peníze tu nehrají roli. I nám se moc stýská,“ reagovala Marcela Králová na chystané uvolnění.S dobrou zprávou přichází i ředitel jičínského domova seniorů Tomáš Kolátor, kde jsou po druhém covid testování všichni uživatelé včetně personálu negativní.

Laborantky v mikrobiologické laboratoři trutnovské nemocnice zkoumají přítomnost koronaviru v donesených vzorcích.
Začátkem prosince by měly denní přírůstky v kraji klesnout pod stovkou

Největší bolestí v blížící se předvánoční době je tu stesk klientů. „Do konce listopadu snad vláda rozhodne, jinak výjimku k mimořádným návštěvám můžu jako ředitel udělit,“ říká Tomáš Kolátor a přiznává, že klienti jsou už netrpěliví.

„Odluka od rodin je pro ně příliš dlouhá, stýská se jim, potřebují obejmout, být spolu,“ vnímá Tomáš Kolátor citové strádání babiček a dědečků.V novopackém domově se už někteří klienti proti testování bouří, opakování testů se příčí i některým zaměstnancům. A i tady bojují se smutkem seniorů, kteří zatím marně vyhlížejí své rodiny.

„Rušení testů jsem očekával, ale ne u zaměstnanců. Připadá mně to nelogické, jde opět o extrém. Alespoň testování zaměstnanců mělo pokračovat dál s odstupem deseti dnů,“ reaguje na nový krok vlády ředitel packého Domova seniorů Vladimír Šimek.

Očekává, že rozvolnění návštěv se dočkáme už v příštím týdnu.

„Nabízí se i více variant. Pokud někdo covid prodělal a od ukončení izolace neuplynulo více než 90 dnů, tak se nemusí vstupním testům podrobit. Bez testů mohou přijít i ti, kteří měli v posledních pěti dnech PCR test negativní. Třetí možností je provést antigenní testy,“ analyzuje Šimek možné varianty. Ani tady zatím neznají podrobnosti, za jakých podmínek budou rodiny do zařízení vpuštěny.

„Antigenní testy jsme obdrželi zdarma, za ně by návštěvy platit neměly, ale za úkon ano. Ovšem nemáme síly, které budou odběry provádět,“ přiznává ředitel, kterému kvůli nemocnosti prořídly stavy zaměstnanců. Po hromadném testování jsou i tady všechny výsledky testování negativní.

Ombudsman Stanislav Křeček
Ombudsman: Do nemocnice za umírajícím lze jít

Opatření ministerstva zdravotnictví:

Ministerstvo aktualizovalo mimořádná opatření, která upravují povinné testování antigenními testy. Povinnost testovat klienty domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a odlehčovacích služeb pobytového typu končí 3. prosincem.

Povinnost testovaní zaměstnanců končí 12. prosince.Vláda s ministerstvem zdravotnictví na základě podnětu Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR jedná o rozšíření výjimky návštěv v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem.

Ilustrační foto.
Počet případů Covid-19 v kraji klesá. Přibylo však dalších sedm obětí

Vláda urychleně koncem října rozhodla o plošném testování v sociálních zařízeních včetně domovů důchodců. Začít mělo 4. listopadu s tím, že první preventivní vyšetření měla být podle příkazu ministerstva provedena nejpozději do 11. listopadu. Sociální zařízení na Královéhradecku ovšem sady pro povinné testy na covid-19 včas rozhodně neobdržely. A nebyly samy. Dodávky vázly po celé republice. Ředitelé neměli v ruce ani metodické pokyny.

„Ode zdi ke zdi,“ stěžovali si někteří šéfové ústavů na nekoncepční rozhodnutí. Navíc podle některých kritiků přišlo plošné testování opožděně. Následuje další extrém. Pátečním rozhodnutím vlády testování v domovech končí 3. prosince pro klienty a pro zaměstnance 12. prosince. Pro seniory je to rozhodně pozitivní zpráva, v případě zaměstnanců pokulhává za zdravým rozumem. Právě pracovníci domovů jsou spojovacím mostem s veřejností a také bohužel možným zdrojem nákazy. Riziko tady rozhodně existuje a pokud máme nástroje, jak ho eliminovat, proč je nevyužít, když už se konečně sklady zaplnily testovacími soupravami? Vždycky je lepší prevence než léčba!