Několik let žila v začarovaném kruhu. Splácela za nebankovní (rozuměj lichvářské) půjčky pět tisíc korun měsíčně. To ale jako matka pěti dětí jen s obtížemi zvládala, a když se jí párkrát nepodařilo měsíční splátku celou zaplatit, nabíhaly jí k tomu další penále a úroky.

Došlo jí, že bez radikálního řešení se z dluhů nedostane.

Najala si proto insolvenčního advokáta, soud jí odpustil část dluhu, především dlužné úroky, a dnes v pohodě splácí 2600 korun měsíčně.

Čtyřicetiletá žena, říkejme jí třeba Marie, protože z pochopitelných důvodů nechce být jmenována, žije ve vesnici poblíž Pardubic. S přítelem vychovává na mateřské dovolené malé dítě, další čtyři má z předchozího vztahu.

„Osobní bankrot mohu všem lidem, kteří bojují s dluhy, jen doporučit. U různých poskytovatelů půjček, přičemž všichni byli nebankovní, jsem si postupně napůjčovala v součtu 240 tisíc. Výsledných pět tisíc korun splátek měsíčně ale pro mě byl těžký oříšek, občas jsem to nezvládla a úroky tak narůstaly. Našla jsem si proto insolvenčního advokáta. Ten za mě vyřešil veškeré papíry, nemusím se o nic starat, a soud mi poté odpustil i velkou část dluhu. Současné splátky mám na pět let a ty už bez problémů zvládám," řekla Deníku paní Marie.

Jak dodala, peníze posílá přímo insolvenčnímu advokátovi. Ten si podle jejích slov za své služby nechává však téměř polovinu z měsíční částky 2600 korun. I přesto jsou všichni spokojení.

Současný přítel Marie na tom je s dluhy podobně, jeho insolvenční soud však teprve čeká.

Podobných případů jsou v Královéhradeckém kraji desítky. Jen vloni zde podstoupilo osobní bankrot 958 lidí, což je ale o třetinu méně než v rekordním roce 2013. Od roku 2008 už má v hradeckém kraji se soudním oddlužením zkušenost 7716 lidí.

„Počet osobních bankrotů v Královéhradeckém kraji se dlouhodobě pohybuje nad celostátním průměrem, i když se zde situace v posledních letech výrazně zlepšila. Oproti roku 2013 se zde jejich počet snížil o celou třetinu," řekla k tomu Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.