Na trať letošního 21. ročníku extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long, který se koná v Orlických horách, ve středu vyrazilo i přes šest stovek psů.

Sněhu je dost

„Po několika sezonách, kdy závod komplikoval nedostatek sněhu, panují nyní v horách ideální sněhové podmínky," řekl ČTK ředitel závodu Pavel Kučera.

„Po třech letech se vracíme díky skvělým sněhovým podmínkám do klasických Orlických hor. Bude to rychlá a poměrně náročná trať," dodal Kučera. V posledních letech museli pořadatelé kvůli nevydařenému počasí několikrát závod dokonce zkrátit či úplně zrušit. „Myslím si, že se všichni na sníh už těšili, pro všechny je lepší minus 15 stupňů než tři stupně nad nulou," dodal Kučera.

Závod tak probíhá v kulisách ideálního počasí. Orlické hory pokrývá kolem jednoho metru sněhu a teplota se stabilně drží pod bodem mrazu.

Závodníci ve středu dopoledne vyrazili na více než 60 kilometrů dlouhou první etapu, celkem mají urazit 240 kilometrů. Ve čtvrtek jsou na pořadu dne etapy dvě, v pátek potom závodníky čeká i úsek s přenocováním pod širým nebem. Závod v sobotu završí 35 kilometrů dlouhá etapa a v odpoledních hodinách dojde k vyhlášení vítězů.